V40 ska överleva ett tag till och får därför facelift. Det innebär nya strålkastare och… egentligen inte så mycket mer. Men varför ändra något som redan är bra?

Det här är nytt!

Tors hammare.
Strålkastarna är nu full-LED och har fått ny design med Tors hammare som parkeringsljus, varselljus och blinkers i likhet med Volvos andra nya modeller.
Färger.
Färgpaletten utökas med fem nya färger. varav två är helt nyframtagna (Amazon- och Denim Blue).
Interiör.
Interiören får nya tillskott i form av ett nytt klädselalternativ, nya dekorlister, svart takhimmel och uppdaterat infotainmentsystem.

Om två år finns ingen av Volvos ”gamla” modeller kvar. XC90 är redan utbytt och S80 och V70 har precis ersatts av S90 och V90. Näst på tur är XC60 och därefter S60 och V60. Detta innebär att V40 är sist ut att bli avbytt och att den nuvarande modellen därför måste hålla försäljningsmässigt i ungefär två år till. I princip alla biltillverkare ger sina modeller en facelift när slutet börjar närma sig. Hur omfattande ansiktslyftet är kan variera kraftigt mellan olika märken och modeller, men gemensamt för de flesta är att det är en naturlig åtgärd för att få fart på försäljningen ända till dess att en ersättare kommer. Övriga av Volvos ”gamla” modeller har redan fått sin facelift och nu är det dags även för Volvos minsting V40.

Volvo V40 Cross Country

Foto: Daniel Abrahamsson

Bilen är skoj att köra, man sitter fantastiskt gott i framsätena och kvalitetskänslan är hög.

V40 av generation två är en bra bil, det har vi alltid tyckt. Den är skoj att köra, man sitter fantastiskt gott i framsätena och kvalitetskänslan är hög. Det är egentligen inte så mycket som behöver bli bättre. Och det har Volvo tagit fasta på. Jag menar, baksätet är ju svårt att göra större utan att göra om hela bilen. För ett större baksäte med bättre i- och ursteg hade verkligen behövts. Så det hoppas vi att Volvo tar med sig till nästa V40. Volvo får ändå anses ha försökt komma undan så billigt som möjligt – det är inte mycket som är nytt med V40 i och med facelift. Med karossen har det egentligen inte hänt någonting alls. Det enda den något mindre bilintresserade kan tänkas lägga märke till är att varselljusen har flyttats upp från kofångaren och in i strålkastarna, på både vanliga V40 och Cross Country. Nu i form av Tors hammare, som introducerades på XC90. Men det är förstås bara om du har valt till LED-strålkastare, som nu ersätter xenonlamporna. Vanliga halogenstrålkastare är nämligen fortfarande standard och då är det i stället LED-lampor i kofångaren som gäller.

Volvo V40 Cross Country

Foto: Daniel Abrahamsson

18-tumshjulen har begåvats med hela åtta nya fälgar.

På utsidan har det tillkommit fem nya exteriörfärger, varav två är helt nya. Däribland den blå färg som bilen jag kör har. Den heter Denim Blue och är snyggt grå-blå. Utöver detta finns det totalt åtta nya fälgar att välja bland beroende på karossvariant och utrustningsnivå. På insidan hittar vi till exempel en ny klädsel och nya dekorlister. Bilen som jag kör har inte den nya klädseln, men väl beige helläder tillsammans med den tvåtons-färgade ratten. Interiören är väldigt mycket Volvo och har genomgående hög premiumkänsla. Även infotainmentsystemet har uppdaterats med nya Volvo On Call-funktioner. Lika mycket premium är det dock inte att det drar påtagligt från det stora, icke öppningsbara glastaket. Riktigt enerverande vid längre motorvägskörningar. Än mer enerverande är det höga däckljudet från 18-tumshjulen. Och då kör jag ändå en Cross Country, som man kan tycka borde ha mindre fälg och mer däck. Men 18-tumsfälgar är lyckligtvis tillval.

Volvo V40 Cross Country

Foto: Daniel Abrahamsson

Infotainmentsystemet har uppdaterats och ett antal klädsel­alternativ har tillkommit.

Motormässigt är det inga förändringar, men den åttastegade automatlådan lirar fantastiskt väl med D4-motorn som jag kör, vilket är den största dieseln i V40. Jag är dock inte helt bekväm med att åka i en bil som är tänkt att se ut som om den klarar lite terräng, men som inte gör det. Vill du ha fyrhjulsdrift i V40 är det nämligen fortfarande Cross Country och bensinmotor som gäller. Därför är det lite pinsamt att köra V40 Cross Country med dieselmotor (och därmed framhjulsdrift) ner på stranden där vi fotograferar och sen knappt kunna ta sig upp igen. Precis som ett större baksäte hoppas jag alltså även på kombinationen diesel och fyrhjulsdrift i nästa generation. Ska man sammanfatta V40:s facelift så tycker jag egentligen det räcker med: Den har fått nya framlampor. Om det däremot räcker för att behålla platsen som Volvos näst mest sålda modell världen över får vi se. Troligtvis lever V40 fortsatt gott på gamla meriter.

Volvo V40 D4 Cross Country

Pris
291 800 kronor, säljs nu.


Motor
Diesel. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. Kamrem. Turbo. Kompression 16,0:1. Borrning/slag 82,0/93,2 mm, cylindervolym 1 969 cm3. Max effekt 190 hk (140 kW) vid 4 250 r/­min, max vridmoment 400 Nm vid 1 750-2 500 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 8-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram. Fram: Fjäderben med undre triangellänk. Bak: Multilänkaxel med 1 längsgående länkarm och 3 tvärställda länkarmar.


Styrning
Kuggstång med elmotordriven servo. 2,6 rattvarv. Vändcirkel 10,9 meter.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7 tum, däck 205/55 R16.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 265, längd 437, bredd 186, höjd 144, spårvidd f/b 156/155. Markfrigång 15. Tjänstevikt 1 475, maxlast 525, max släpvagnsvikt 1 500. Tank 62 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 324-1 030 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 7,2 s, toppfart 230 km/h.


Bränsleförbrukning
Stad 0,49, landsväg 0,35, blandad körning 0,40. CO2 106 g/km.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.


Skatt
Skattebefriad de fem första åren.

Rivaler

Audi Q2
Audi Q2 TDI 190
Helt ny och med mer karaktär, men är aningen mindre. Framhjulsdrift eller fyrkrafs. Kommer till Sverige i november.
Pris: Från 210 000 kronor.


Mini Cooper S Countryman All4 2017
Mini Countryman SD
En praktisk Mini i galoscher, precis som V40 CC. Kul att köra trots lägre effekt. Är det lite mer hippa valet.
Pris: 256 000 kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer