Prenumerera på Teknikens Värld

Rabatter ska rädda dieselbilen i Tyskland

Nästan alla bilföretag i Tyskland har börjat med drastiska säljmetoder för att upprätthålla försäljningen av dieselbilar. Oftast gäller rabatterna om bilköparen skrotar sin gamla dieselbil och köper en ny.

Det behövs inget tränat öga för att skilja Panamera Diesel från de starkare bensinvarianterna. Det enda som skiljer på utsidan är nämligen texten "diesel" bakom främre hjulhusen.

Volkswagen, exempelvis, erbjuder mellan 2 000 och 10 000 euro, beroende på bilstorlek i rabatt. Rabatten kallas miljöpremie. Volkswagen säger att man också överväger att införa rabatterna över hela Europa, uppger Sveriges Radio.

BMW, Daimler och Ford har liknande erbjudanden, och även utländska biltillverkare som Renault och Toyota har efter den tyska dieseldebatten följt efter med olika rabatterbjudanden.

– Den senaste tidens debatt om dieselmotorns framtid har varit som ett anti-säljprogram för bilföretagen, som man nu försöker lösa med ännu högre rabatter, säger Ferdinand Dudenhöffer som är professor och expert på bilindustrin, i en intervju med tv-kanalen N-TV.

Men Dudenhöffer uppmanar konsumenterna att tänka efter före.

– Den som funderar på att köpa nu ska informera sig noga och förhandla hårt.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa