Den raka sexcylindriga motorn får en renässans och kan snart hitta ner i en Alfa Romeo – för första gången på 50 år.

Att en rak sexcylindrig motor är på gång hos FCA, Fiat/Chrysler-koncernen, har det ryktats om länge. Ett bevis på att ett sådant projekt i alla fall nått ritbordsstadiet kom den 1 november 2017 då patent söktes för en motor vid namn GME-T6, en förkortning av Global Medium Engine Turbo-6. Skisser visar att det rör sig om en rak sexcylindrig motor med turboassistans och så kallad e-Booster som ska reducera fördröjningar hos turboaggregatet som därmed kan göras större.

FCA rak sexa ritning

Nu har det kommit fram mer uppgifter. Eller rykten, om vi ska vara ärliga. Motorn säjs ersätta både V6:or och V8:or på båda sidor av Atlanten. För Alfa Romeos del alltså den av Ferrari utvecklade V6-motorn som sitter i modellerna Giulia och Stelvio.

En anledning till den raka sexcylindriga motorn återkomst är att motortypen innehåller färre komponenter än en vinkelsexa men ger ändå en jämn motorgång.

Alfa Romeo 2022

GME-T6 ska ha olika effektuttag på mellan 360 och 525 hästkrafter och kan liksom fyrcylindriga GME-T4, lanserad 2016, användas av en rad märken inom koncernen. Vissa källor menar att vi får vänta länge på att se motorn monterad i en serietillverkad bil, andra hävdar att den kommer att göra debut i nästa generation Jeep Grand Cherokee som kommer 2021.

Alfa Romeo 2600 Sprint

Foto: FCA

Alfa Romeo 2600 Sprint – med rak sexa.

Alfa Romeo är historiskt sett kanske mest kända för sina högvarviga raka fyror men även V6:or. De har dock även tillverkat raka sexorna men motortypen försvann i och med nedläggningen av modell 2600 (Tipo 106) för 50 år sedan.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer