Efter tre deltävlingar pausades årets WRC-säsong på grund av coronapandemin. Nu står det klart att världsmästarskapet återupptas första helgen i september.

I januari inleddes årets säsong av rally-VM med Monte Carlo-rallyt. Därefter följde Svenska rallyt samt deltävlingen i Mexiko i februari, därefter tog det tvärstopp i och med coronavirusets globala utbredning. Under de senaste månaderna har deltävling efter deltävling strukits ur kalendern; Argentina, Portugal, Kenya, Finland, Nya Zeeland och Wales. Dessutom har Chile dragit sig ur på politiska grunder.

I dag meddelar WRC-organisationen, efter att ha nått en lösning tillsammans med Internationella bilsportförbundet, att rally-VM återupptas helgen 4-6 september med en deltävling i Estland. Det är första gången som landet arrangerar en WRC-deltävling. Estland, som är regerande världsmästaren Ott Tänaks hemland, var inte med i den ursprungliga tävlingskalendern för i år.

Efter Estland ska ytterligare fyra deltävlingar köras, nämligen Turkiet i slutet av september, Tyskland i mitten av oktober, Italien i slutet av oktober samt Japan i mitten av november.
Ytterligare två deltävlingar kan tillkomma – Belgien i början av oktober samt Kroatien som ännu inte är datumlagt.

För att en WRC-säsong ska räknas som komplett och kunna kora en världsmästare måste minst sju deltävlingar köras. Den gränsen har man alltså nu uppnått med viss marginal.

För tillfället leder Sébastien Ogier i Toyota Gazoo Racing WRC med åtta poängs marginal.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer