Rapport från världens största veteranbilsmässa – Techno Classica i Essen

I dag öppnade årets Techno Classica dörrarna för besökarna och vi är på plats för att spana in alla gamla bilar. Här följer en rapport direkt från tyska Essen.

Varje vår vallfärdar veteranbilsentusiaster från världens alla hörn till staden Essen i västra Tyskland, drygt fem mil från gränsen till Nederländerna. Så har de gjort sedan 1989. Anledningen är gammelbilsutställningen Techno Classica Essen som är världens största av sitt slag. Närmare 200 000 besökare brukar lösa entré för att titta på vad de långt över tusen utställarna och drygt 200 veteranbilsklubbarna från mer än 40 länder har att visa upp i form av tusentals bilar från förr som står utspridda över mer än 120 000 kvadratmeter.

Techno Classica Essen 2019

Foto: Andreas Mau

Även 1980-talsbilar har sin plats på världens största veteransbilsmässa. Här en Ferrari F40.

Det är inte enbart fantastiska bilar som skiner ikapp i strålkastarljuset, även 300 reservdels- och renoveringsföretag visar upp vad de har att erbjuda. Saknar du något till din Packard Twin Six från 1916 hittar du det nästan garanterat på Techno Classica.

Techno Classica Essen 2019

Foto: Andreas Mau

Porsche-modeller så lång ögat når, och just 356:or som syns i förgrunden har en speciell plats i många gammelbilshjärtan.

Teknikens Värld är på plats på årets mässa. Andreas Mau, som normalt ligger gömd i en snödriva i Arjeplog eller i ett buskage runt Nürburgring, har bytt ut rörliga motiv mot stillastående som dessutom saknar maskering. Vi ringer honom för att höra hur pulsen är där nere i Essen…

Hallå Andreas! Har du tittat på alla bilar än?
– Haha, absolut inte. Jag har gått här hela dagen och jag har inte ens hunnit beta igenom hälften av bilarna. Här är oerhört många fordon, det är nästan svårt att greppa. Jag kommer fortsätta att strosa runt bland bilarna i morgon.

Techno Classica Essen 2019

Foto: Andreas Mau

Den som letar delar till sina gammelbil har mycket att välja på.

Har du någon favorit bland alla bilar?
– Oj! Måste jag välja? Det går ju nästan inte, för många underbara bilar. Men låta mig fundera…

– Då väljer jag en vit Porsche 993 GT2 som jag föll för direkt.

Inget äldre?
– Det är som att gå in i en godisbutik med tusentals sorter, hur ska man välja? Plötsligt står man och beundrar en Mercedes 540K och så dras ögonen till två Lancia Stratos en bit bort. Bara för att upptäcka att däremellan står en oerhört ovanlig gammelbil som man bara kan drömma om att få se live.

Techno Classica Essen 2019

Foto: Andreas Mau

En vacker Porsche 356 från 1958.

Volvo är också på plats, vilket i och för sig inte första gången. Hur är deras monter? Vi skrev ju om PV36:an för några dagar sedan.
– Volvos monter drar inte riktigt så mycket folk som vissa andra montrar, men deras monter är en av de snyggare här. Väldigt elegant, lite nordiskt kylig i utförandet.

Volvo PV36 och Amazon Techno Classica Essen 2019

Foto: Andreas Mau

Volvo Cars Heritage är på plats med bland annat grundaren Gustaf Larsons PV36 från 1935. I en glasmonter ett plan upp syns en Amazon från 1966.

– Helt rätt av Volvo att synas på denna typ av tillställningar. Intresset för gammelbilar bara växer och allt fler ute på kontinenten får upp ögonen för Volvos gamla modeller, de bjuder på någonting lite annorlunda än de bilar som traditionellt syns i detta sammanhang.

PV36:an nämnde du, men Volvo har ytterligare några fina pärlor i sin monter, bland annat en Amazon från 1966.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer