Regeringen vill se ”rot-avdrag” för laddbox

Regeringen vill underlätta vid installation av laddbox till elbil och laddhybrid i hemmet genom att införa ett nytt bidrag som på några punkter skiljer sig från dagens modell där man i efterhand söker stöd hos Naturvårdsverket.

Regeringen föreslår att privatpersoner som vill investera i laddboxar ska få göra ett avdrag på samma sätt som med rot- och rutavdraget. Avdraget är märkbart, 50 procent av kostnaden för en laddstolpe eller laddbox ska samhället gemensamt stå för. Till skillnad från vanliga rotavdraget ska både material- och arbetskostnader kunna dras av.

Skillnaden är inte stor jämfört med dagens bidrag. I dag får man också halva laddboxkostnaden ersatt av staten, i form av ett bidrag som söks hos Naturvårdsverket. Skillnaden är den att bidraget från Naturvårdsverket får man i efterskott, med en lösning likt rotavdraget betalar man bara halva fakturan. Installatören skickar resten av räkningen till Skatteverket.

En annan skillnad är att dagens bidrag är begränsat till max 10 000 kronor. Enligt förslaget på det nya avdraget är det nya takbeloppet 50 000 kronor. Förutom laddstolpar ska man även kunna göra avdrag för investeringar i batteripaket för lagring av egenproducerad energi.

Regeringen inkluderar även solceller i stödet. Men då är avdraget begränsat till 15 procent av arbete- och materialkostnaderna.
Enligt överenskommelsen mellan regeringen och stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna läggs 200 miljoner kronor av statens budget på det nya avdraget.

Regeringens förslag är att införa de nya avdragen den 1 januari 2021.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer