Rekordmånga körkort återkallades 2013

39 639. Så många körkort återkallades under 2013, en ökning med 33 procent jämfört med året innan och fler än något tidigare år.

För bara några dagar sedan skrev vi om hur Transportstyrelsen vill se fler körkort återkallas av medicinska skäl. När statistik över körkortsåterkallelser i Sverige nu sammanställts visar det sig att antalet återkallade körkort av medicinska skäl har ökat, från 7 187 under 2012 till 8 854 under 2013. En ökning med 23 procent. En för liten ökning påpekar Transportstyrelsen. Av 55 000 som årligen drabbas av stroke eller demens återkallas endast omkring 9 000.

Totalt sett över hela 2013 återkallades 39 639 körkort i Sverige. Det är en ökning med 33 procent jämfört med de 29 622 körkort som återkallades 2012. Den totala ökningen anses vara kraftig och Transportstyrelsen ser några troliga orsaker framför sig.

Dels ökade de vanligaste återkallelseorsakerna kraftigt, från 15 525 till 21 721. Bland de vanligaste orsakerna ingår exempelvis kraftig fortkörning, körning mot rött ljus och olovlig körning. Dessa definieras som ”väsentliga överträdelser”.

Dels ökade återkallelserna under fjolåret på grund av långsamma handläggningstider:
– Under förra året kunde vi arbeta av och avsluta många äldre ärenden som dragit ut på tiden, vilket känns väldigt bra och detta ger utslag i statistiken, säger Katarina Fröberg, körkortsdirektör på Transport-styrelsen. Dessutom är det rimligt att det effektiviseringsarbete som vi arbetat med under längre tid nu också visar sig genom kortare handläggningstider.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer