Det svenska bensinpriset fortsätter att svänga kraftigt. Det rekordhöga priset i somras följs nu av en rekordsänkning när de ledande bensinbolagen sänker priset med hela 50 öre.

Lagom till årets midsommarfirande klättrade bensinpriset upp till den historiska rekordnivån 14 kronor och 9 öre. Som om inte det var nog trodde många analytiker att priset skulle fortsätta uppåt. Nu kan vi se att de hade fel. Under sensommaren har bensinpriset vänt nedåt för att under gårdagen falla rejält. Under onsdagen sänkte de ledande bensinbolagen priset för 95-oktanig bensin med 50 öre till 13 kronor och 19 öre. Därmed har bensinpriset nått ett nytt rekord, den här gången i prissänkning. Priset på diesel sänktes samtidigt med 20 öre till 13 kronor och 39 öre per liter. Sänkningen med 50 öre är den största hittills. Det tidigare rekordet i prissänkning inträffade i september 2005 då priset sänktes med 38 öre per liter. Bakgrunden till den nya rekordsänkningen är den senaste tidens kraftiga prisfall på råolja.
– Vi har en extremt nervös marknad och nu när det också visat sig att skadorna efter orkanen Ikes härjningar i förra veckan blev så pass begränsade kollapsade marknaden, säger Statoils informationsdirektör Helena Fornstedt till TT.

Inte helt oväntat följer bensinpriset råoljans prisnivå. Sommarens rekordhöga bensinpris inträffade samtidigt som råoljan kostade 147 dollar per fat. Sedan dess har oljan fallit med 57 dollar till 90 dollar per fat och under samma period har bensinpriset fallit med 90 öre. Helena Fornstedt tror på fortsatta sänkningar.
– Lågkonjunkturen kommer i hög grad att styra prisutvecklingen, säger hon till TT.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer