I kölvattnet av dieselgate har en lång rad andra biltillverkare än Volkswagen hamnat under lupp. En av dem är Renault som har granskats hårt av franska myndigheter. Nu beskylls de för att ha fuskat med utsläppen under 25 års tid.

För drygt ett år sedan slog fransk polis till mot Renault i en razzia för att hitta bevis på att biltillverkaren likt Volkswagen fuskat med utsläppen från bilarna. Några bevis hittades inte då även om franska staten tvingade Renault att granska och justera utsläppen hos 15 000 bilar. Misstankarna kvarstod dock och sent i höstas lämnade en konsumentmyndighet över ärendet till åklagare som inledde en brottsutredning.

Nu har brottsutredningens dokumentation, utställd av franska generaldirektoratet för konkurrens, konsumentärenden och bedrägerikontroller (DGCCRF), kommit i händerna på tidningen Liberation som har publicerat delar av den. Enligt Liberation kan man i brottsutredningens dokument läsa att hela ledningen för Renault är misstänkta för bedrägerier, ända upp till högsta chefen Carlos Ghosn. Rapporten sägs fokusera framför allt på nyare bilmodeller men att fusket ska ha påbörjats redan 1990 vid lanseringen av första generationen Clio. Åklagarna som har skrivit rapporten har lutar sig mot vittnesuppgifter från tidigare Renault-anställda.

Om anklagelserna stämmer var Renault långt före Volkswagen-koncernens period med utsläppsfusk som sägs ha startat 1999 då Audi tog fram den manipulerande mjukvaran.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer