Renault-Nissan kommer i samarbete med ryska staten ta över AvtoVAZ, som tillverkar Lada, från 2014. 

Renault kommer utöka sitt ägande i ryska AvtoVAZ i ett gemensamt företag med det statliga ryska Russian Technologies. Renault förvärvade en fjärdedel av Lada-tillverkaren 2008, en andel som nu kommer växa till 67 procent. Tillsammans med Russian Technologies kommer man från och med 2014 ha 74,5 procent av aktierna i AvtoVAZ.

För Renault betyder det att man behöver investera ytterligare två miljarder i affären, utöver de cirka två miljarder man investerade 2008. Nissan sticker i samma veva till strax över tre miljarder för att gå med i samarbetet.

– Vi är väldigt nöjda med att tillåta AvtoVAZ att stärka banden med Renaul-Nissan och välkomnar Nissan som en ny strategisk partner i AvtoVAZ, säger Russian Technologies vd och AvtoVAZ styrelseordförande Sergey Chemezov i ett pressmeddelande.

Förra månaden invigde dåvarande premiärministern Vladimir Putin en ny tillverkningslina vid AvtoVAZ fabrik i Togliatti vilket ökar kapaciteten med 350 000 bilar till en miljon bilar per år. Ryssland är med 879 990 sålda bilar 2011 Renault-Nissans tredje största marknad efter Kina och USA.

Ryska AvtoVAZ är kanske mest kända för att ha tillverkat den klassiska Lada-modellen 2107, en bil som byggdes mellan 1970 och 2012. 


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis första månaden
(därefter 99kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer