De franska koncepten Peugeot RC… och Citroën Hypnos får sällskap på Parissalongen. Senast i raden av franska konceptbilar är Renault Ondelios – en 4,8 meter lång crossover med hybriddrift.

Renault vill inte vara sämre än sina franska kollegor på den stundande Parissalongen. Därför kan vi nu se deras nya Ondelios Concept. Ondelios beskrivs som en lyxig crossover utformad för de miljömedvetna bilköparna. Det är ingen liten pjäs Renault kommer att släpa in på mässgolvet. Ondelios mäter 4,8 meter på längden, strax över 2 meter på bredden och 1,6 meter på höjden. På bild maskeras dock storleken något av de gigantiska 23-tumsfälgar bilen står på. Vad det gäller designen säger sig Renault ha låtit sig inspireras av rörelse i stället för fart. Insteget till kupén sker via ett par gigantiska dörrar i måsvingestil. Stora glasytor ska ge en luftig känsla. Sex personer ryms i tre sätesrader och de kan underhållas via ett antal skärmar placerade runtom kupén.

Kraften kommer från en 2,0-liters dCi turbodiesel som ger 205 hästkrafter och 450 Nm. Dieselmotorn får dock hjälp av ett par elmotorer på 20 kW som är kopplade till ett gäng lithiumjonbatterier. Allt detta gör att den stora bilen rör sig relativt lätt. 0-100 km/h ska gå på 7,8 sekunder. Bränsleförbrukningen ska ändå stanna på 0,45 liter per mil och utsläppen av koldioxid inte överstiga 120 gram per kilometer. Kraften fördelas till alla fyra hjul via en nyutvecklad halvautomatisk växellåda i sju steg.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer