Franska biltillverkaren Renault kan ännu inte andas ut då brottsmisstanken mot dem kvarstår. Nu ska åklagare avgöra om Renault verkligen har begått lagbrott genom att bryta mot rådande NOx-utsläppsregler.

Det var i januari som fransk polis slog till mot Renaults huvudkontor samt två andra kontor i Frankrike. Tillslaget kom till efter att franska utsläppstester genomförts som direkt följd av Volkswagens utsläppsskandal. Redan dagen efter razzian kom från franska myndigheter beskedet att inget fusk eller olagligt hade hittats i märkets modeller, men att vidare undersökningar skulle genomföras.

Vad de vidare undersökningarna har kommit fram till är okänt, men att det inte är över för Renault står klart. I onsdags kväll meddelade franska myndigheter att Renault står inför en brottsutredning sedan myndigheterna har lämnat över ärendet till franska åklagare. Ett uttalande från det franska finans- och industriministeriet löd:

”Det är nu upp till domstolarna att avgöra vilka ytterligare åtgärder som behövs tas gällande de misstänkta överträdelserna (av kväveoxidutsläpp, NOx, reds anm).”

Renault har i ett uttalande meddelat att deras dieselmotorer följer europeisk lag.

Utöver Volkswagen är Renault den enda tillverkaren som misstänks för brott mot gällande utsläppsregler. Fler biltillverkare än Renault ska framöver granskas i Frankrike.

Visa kommentarer