Polismyndigheten i Kongo-Kinshasa har anställt robotar som trafikpoliser. Visar sig vara väldigt effektivt.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

För att få bukt med det problematiska trafikläget i Kongo-Kinshasas huvudstad har polismyndigheten vidtagit något okonventionella metoder.
Sedan i juni 2013 arbetar nämligen två robotar som trafikpoliser och i tisdags fick de förstärkning av tre till, något som har visat sig vara överraskande effektivt och populärt.

Konstigt nog verkar trafikanterna i niomiljoners-staden Kinshasa ha mer respekt för robotar än vanliga mänskliga trafikpoliser. Troligen har det att göra med att de 2,5 meter höga robotarna är utrustade med kameror som i realtid skickar bilderna till polisens ledningscentral. På så sätt är det lättare att gripa trafikanter som bryter mot lagen.
De mekaniska konstaplarna drivs av solceller och är utöver kamerorna utrustade med röda och gröna lampor för att stoppa eller släppa fram trafik.

Varje robot kostar enligt uppgift 21 000 euro, cirka 195 00 kronor, och Women’s Technology, en förening för kvinnliga ingenjörer, som är uppfinnarna till robotarna har lämnat förslag till myndigheterna om att köpa in ytterligare 30 robotar.

En något annorlunda lösning som gör att det är svårt att inte påminnas på filmen RoboCop från 1987. Frågan är varför det inte hade fungerat lika bra med vanliga trafikljus.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer