Rolls-Royces nya lyxsuv smygvisas bakom stängda dörrar

Premiären närmar sig för Rolls-Royces lyxsuv. Redan i början av sommaren kommer modellen att visas för potentiella köpare. Allmänheten får vänta något längre.

Rolls-Royces första suv någonsin, arbetsnamn Project Cullinan, har varit på gång ett tag. Första gången vi skrev om att lyxmärket planerade ett högbygge var i mars 2014. Ett år senare blev projektet officiellt.

Sedan dess har vi sett maskerade bilder på suven dyka upp lite då och då. Bland annat har den setts testas på Nürburgrings nordslinga.
Det har också avslöjats att Cullinan inte kommer att bli modellens riktiga namn.

Och nu är det nära. Lyxsuven kommer troligtvis avtäckas sent sommar, enligt Automotive News. Potentiella köpare kommer dock kunna få se modellen tidigare. Rolls-Royce kommer nämligen visa suven på speciella events redan i början av sommaren – men då bakom stängda dörrar.

Vad ”potentiella köpare” innebär specificeras inte.

Rolls-Royce Project Cullinan SUV

Rolls-Royces suv kommer att byggas på samma aluminiumplattform som senaste Phantom och troligtvis även dela dess motor, en V12 med dubbelturbo och sammanlagt 571 hästkrafter. Plattformen i aluminium är unik för Rolls-Royce och ett viktigt försäljningsargument enligt märkets vd Torsten Müller-Ötvös. Han har tidigare sagt att Rolls-Royce-köparen inte vill ha en kamouflerad Audi Q7 – en passning till lyxsuvskonkurrenterna Bentley Bentayga och Lamborghini Urus som bygger på just Q7:ans plattform.

– Vi använder oss inte av massproducerade plattformar. Att göra det begränsar designmöjligheterna, vilket undergräver exklusiviteten, ska Müller-Ötvös ha sagt vid presentationen av senaste Phantom.

Säljstarten av ”Cullinan” är satt till slutet av 2018.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer