Rolls-Royce visar upp sin suv för första gången

Kors i taket! Här har vi första riktiga bildbeviset på att Rolls-Royce faktiskt utvecklar en suv.

Rolls-Royce vill tydligen alltid föregå bilspionfotograferna genom att släppa första ”spionbilderna” på sin kommande suv som just nu går under projektnamnet ”Project Cullinan”. Förra våren släppte de bilder på en märklig mula där vi såg en Phantom med stor bakvinge och med förhöjd markfrigång.

Nu har den brittiska superlyxbilstillverkaren kommit lite längre i utvecklingen och har därför skickat ut nya bilder, denna gång på en prototyp (till stor del äkta vara alltså) med typisk maskering.
Bilderna är trots maskeringen till viss del avslöjande för vi ser tydligt att det är mer Phantom-former i suven än vad det är exempelvis Ghost-former. Vi tänker på den kantiga och kraftigt upprätta fronten – klassisk för Rolls-Royce.
Granskar vi bilderna riktigt ordentligt kan vi se att Rolls-Royce har skippat de bakre självmordsdörrarna till förmån för vanliga dörrar som är upphängda i framkant. Det kan så klart också vara fejkade dörrhandtag som syns svagt genom maskeringen.

Rolls-Royce Project Cullinan SUV

En rolig detalj är att Rolls-Royce inte vill kalla sina suv, som baseras på en helt nyutvecklad aluminiumbaserad plattform, för suv. I stället beskriver de den som ett ”allterrängsfordon med höga sidor”. Kanske det är en ny, framtida klassbeteckningen? Golfklassen, mellanklassen, allterrängsfordon med höga sidor-klassen, storbilsklassen och så vidare…

Just nu är Bentley Bentayga herre på täppen i lyxsuv-klassen. När Rolls-Royce ”Cullinan” släpps, förmodligen sent nästa år, ritas klassen om.

Rolls-Royce Project Cullinan SUV

 


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer