I höst är det världspremiär för Mercedes elsuv EQC. Men avtäckningen ser inte ut att ske på hemmaplan i Tyskland. Istället pratas det om Sverige och Stockholm.

Det är många biltillverkare som den senaste tiden offentliggjort var de tänker visa upp sina kommande, nya modeller någonstans.
Bara den här veckan har vi skrivit om elbilen Audi e-tron som har världspremiär i San Francisco den 17 september, om storsuven Seat Tarraco som visas i Tarragona den 18 september och att BMW tänker visa en helt nya modell i Pebble Beach i augusti. Men till både San Francisco, Tarragona och Pebble Beach är det en bit att åka.

En premiär som kommer att ske mycket närmare, med svenska ögon sett, är den av Mercedes elbil EQC. Den kommer nämligen att visas i Stockholm den 4 september om vi ska tro uppgifterna från bloggen mercedes-benz-passion.com.
Mercedes ska ha avslöjat premiärdatumet i samband med att tillverkaren presenterade sitt resultat för kvartal två.

Foto: Mercedes

Maskerad Mercedes EQC under ett test i Spanien nyligen.

Platsen för premiärvisningen av EQC ska enligt uppgift vara konventet me Convention. me Convention arrangerades för första gången förra året, i Frankfurt, och är ett samarbete mellan Mercedes och SXSW (South by South West). Konventet pågår i tre dagar och fokuserar på samtal kring ämnen som teknik, design och produktion.

Årets upplaga pågår mellan den 4-7 september och håller till på Nacka Strandmässan i Stockholm. Och det är alltså under konventets första dag som Mercedes EQC tros avtäckas.

Angående EQC är det inte så mycket som är bekräftat än så länge. Det vi vet är att EQC är en renodlad elsuv i samma storleksklass som vanliga GLC. EQC har två elmotorer, en på vardera axel, fyrhjulsdrift, och batteriet ska vara på omkring 70 kWh. Sprinten 0-100 km/h ska enligt Mercedes själva klaras av på under fem sekunder. Någon räckviddssiffrs har inte presenterats ännu, men det pratas om 40 mil på en laddning.

Foto: Mercedes

Lanseringen av EQC sker nästa år, men innan dess tros modellen visas upp på årets bilsalong i Paris i oktober.

Efter att suven EQC haft premiär är det tänkt att en hel serie EQ-modeller ska följa de närmaste åren. Totalt tio modeller, med EQC inräknad, ska presenteras fram till år 2025 är tanken. Däribland småbilen EQA, en EQ-sedan i samma storleksklass som C-klass, samt en lyxbil som troligtvis får namnet EQS.

Visa kommentarer