Fixa flådigt utan att bli skinnad, så får du nytt lyster i dina slitna lädersäten. Följer du vår guide får du rena och fina skinnstolar i ett nafs.

Skinnklädsel i bilen är lyx upphöjt i två. Men när din skinnklädsel glänser så är det ett tecken på att den börjar bli smutsig. Det finns många orsaker till att den blir glansig, men det som är absolut skadligast för din läderklädsel är att köra med bar överkropp och shorts. Kroppens salter påskyndar nedsmutsningen markant.

Börja med att dammsuga ur din bil. Ett mjukt munstycke rekommenderas så att du inte repar din skinnklädsel. Ta ur dina golvmattor, och dra tillbaka stolen så att du kommer åt under stolen.
Många har under tidens gång glömt bort hur bilens läderklädsel såg ut då bilen hämtades från bilhallen. Nytt modernt läder är oftast matt. För att påminna sig så är det ett smart drag att göra en så kallad ”50/50”. Här tejpar jag bilstolen på mitten med vanlig maskeringstejp så att vi får en bra bild av slutresultatet.

Därefter tar vi fram en nagelborste, sprejar lite interiörrengöringsmedel och gnuggar försiktigt i sömmarna samtidigt som vi dammsuger. Därefter tar jag fram mirakelsvampen och gör likadant. Spreja rengöringsmedel på mirakelsvampen och lädersätet. Därefter gnuggar du försiktigt tills smutsen löses upp och eftertorkar med en ren mikrofiberduk. Bearbeta en liten yta i taget och fortsätt tills hela stolen är ren. Byt till en ren mikrofiberduk ofta.

Mirakelsvamp kallas även för fläcksuddare och går att köpa på de flesta livsmedels­butiker. Den är makalöst bra för att få bort fläckar från dina skor på fotstegsplasten, stolsplasten med mera. Det är en väldigt bra produkt helt enkelt.

Vi använder oss av följande…

  • Mirakelsvamp
  • Rengöringsmedel för interiör
  • Nagelborste
  • Mikrofiberdukar
  • Skyddshandskar

Vidare så är moderna läderklädslar lackerade med läderfärg, det innebär att du inte behöver eftersmörja ditt skinn eftersom inget smörjmedel tränger in i lädret. Däremot så kan man göra det om man vill. Men välj då en försegling eller ett lädermedel som är anpassat för just din klädsel. Sådant finns bland annat på möbelvaruhus.
Njut av livet, och njut av din rena bil!

Tvätta läderklädsel

Foto: Patrik Lindgren

Mirakelsvamp är ett givet inköp! Bra för att rengöra säten och allt möjligt annat.

Tvätta läderklädsel

Foto: Patrik Lindgren

För att tydligare kunna se före- och efterresultat, delar vi av sätet med maskeringstejp.

Tvätta läderklädsel

Foto: Patrik Lindgren

Tvätta läderklädsel

Foto: Patrik Lindgren

Tvätta läderklädsel

Foto: Patrik Lindgren

 

Du har väl inte missat våra andra förträffliga guider under bilvårdssektionen som ger dig en ren och fin bil samtidigt som du sparar en massa pengar.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer