Så lagar du stenskott på din bil

Stenskott är ett ofog som är svårt att undvika, speciellt under kalla halvåret på sandade vintervägar eller under våren innan sanden sopats upp. Men du kan åtgärda stenskotten själv – det är enklare än du tror.

Ett stenskott är en lackskada som bör åtgärdas så snabbt som möjligt. För är den underliggande plåt­ytan blottlagd så kommer rosten smygande, och har du otur och väntar med att åtgärda skadorna kan du i slutändan bli tvungen att lackera om din motorhuv.
Vi har beställt ett stenskottskit av märket Chipex från generalagenten i Sverige. Paketet innehåller allt du behöver för att åtgärda ditt stenskott och kostar 553 kronor inklusive frakt. Allt levereras i ett rör och färgen är datorblandad för att vi ska få exakt rätt kulör. Det enda som krävs är din bils färgkod. Beställningen görs enkelt på nätet och efter drygt en vecka dök vårt färgpaket upp i brevlådan.
För att få en helt ren yta, innan vi börjar att bearbeta skadan, poleras motorhuven av och spritas med hjälp av en isopropanolblandning. Därefter utförs följande steg:

Laga stenskott

1. Skaka flaskan. Det är viktigt att ha en bra blandad färg för att få ett bra resultat. Vi skakar flaskan med färgen under 30 sekunder.

Laga stenskott

2. Vi duttar i färg med minipenslarna som följer med i kittet, det är viktigt att inte använda för mycket färg. Endast så att det täcker stenskottet.

Laga stenskott

3. Tryck till färgen med tummen. Därefter låter vi färgen torka under några minuter.

Laga stenskott

4. Blendingvätska. Vi fuktar den medföljande blå pappersduken med lite blendingvätska. Därefter torkar vi av överflödig färg med ett lätt tryck. Det är viktigt att inte gnugga för hårt. Blendingvätskan är stark och gör ett utmärkt jobb.

Laga stenskott

5. Efter fem minuter polerar vi slutligen över den yta som nyligen åtgärdats. Detta för att få en jämnblank yta. Cirkulära rörelser rekommenderas.

Chipex är relativt enkelt att använda, men det krävs en hel del träning innan vi får in rätt snits. En stor fördel är att överskottsfärgen går att torka bort väldigt enkelt med blendingvätskan. I de fall vi smetade färg bredvid stenskottet, torkade vi bort det enkelt. Det går nästan inte att misslyckas. Fördelarna är många och slut­resultatet ser proffsigt ut.

Fördelar:
Det går inte att göra fel, blir det för mycket färg eller färg på fel ställe så torkar du enkelt bort det med blending-vätskan.

  • 100 procent rätt kulör.
  • Allt du behöver i ett paket.

Nackdelar:

  • Aningen högt inköpspris. Kostar 553 kr.
  • Går endast att köpa på nätet.
Visa kommentarer