Inne i bilen är det fullt med familjemedlemmar och bagage medan det på taket finns ytterligare 100 kg i form av takbox med packning. Om en älg eller kanske ett barn springer ut framför bilen, hur påverkas då bilens manöverduglighet med all denna last med hög tyngdpunkt? Teknikens Världs test berättar mer.

Att lasta tungt på bilens tak är av princip inte bra, tyngdpunkten ska hållas så låg som möjligt för bästa köregenskaper. Men att montera en takbox och packa in cirka 70 kg behöver inte betyda att bilen blir farlig vid en undanmanöver.
Försäkringsbolaget Folksam har genomfört sladdtester med och utan last i bilen och box på taket och kom fram till att en lastad takbox förändrar bilens köregenskaper betydligt mer än ett fullastat bagageutrymme.

Takbox med Ruben Börjesson

Viktigt punkt ett: Säkra lasten!

Våra egna tester med en Volkswagen Passat Variant visar en annan verklighet. Av bilens maxlast på 609 kg lastar vi 99 kg på taket (max taklast för Passat är 100 kg). Thule-boxen väger 24 kg och klarar 75 kg packning. Övriga 510 kg lastas i form av passagerare och sandsäckar i bagageutrymmet.
Vid en undanmanöver på blött men isfritt underlag märks inga större skillnader mot en fullastad Passat utan takbox. Den takboxförsedda bilen kränger aningen mer men den går ändå tryggt genom konbanan.

Slutsatsen är att en modern och stabil bil med bra antisladdsystem endast påverkas marginellt av att ha en fullastad takbox på taket. Men överlasta inte!

Missa inte att läsa vårt stora takboxtest årgång 2016.

Takbox med last

Viktigt punkt två: Håll koll på de angivna maxlasterna!


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer