Flera biltillverkare vill säkra en etisk korrekt och hållbar produktion av batterier till elbilar. Nu gör Volvo Volkswagen och Ford sällskap i användandet av så kallad blockchain-teknik hos underleverantörerna från Kina och Sydkorea.

Volvo Cars ska köpa batterier till sina nya elbilar från kinesiska CATL och från sydkoreanska LG Chem. Men för att försäkra sig om att de två företagen tillverkar batterierna på ett hållbart och etiskt korrekt sätt kommer CATL och LG Chem att ansluta sig till två olika leverantörer av så kallad blockchain-teknik (blockchain på heter på svenska blockkedja).
Blockchain handlar i grunden om säker dataöverföring och används inom en rad områden. Porsche meddelade våren 2018 att de använder blockchain-teknik för att säkra dataöverföring till sina bilar och Volkswagen Group och Ford Motor har under 2019 provat tekniken hos några av sina underleverantörer.

Montering av batteri i elbil hos Volvo

Foto: Volvo Cars

Volvo ska använda sig av företagen Circulor och Oracle för att säkra leverantörskedjan till och från CATL. För LG Chems leveranser ska Volvo Cars använda blockchain-teknik från RCS Global och IBM. Det som främst ska kontrolleras är leveranserna av kobolt till de två batterifabrikerna. Kobolt bryts i dag i södra Kongo och norra Zambia och flera rapporter har berättat om barnarbete och dåliga arbetsförhållanden i gruvorna i området.
Kontrollerna omfattar även de så kallade konfliktmineralerna tenn, volfram, tantal och guld men i framtiden kan även litium och nickel komma att ingå i leveranskedjekontrollen.

Förutom blockchain-företagen finns riktlinjer från FN och OECD om hur inköp, export och import ska ske på ett hållbart och säkert sätt. De 1 januari 2021 inför EU nya regler och riktlinjer för import av konfliktmineraler.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer