Detta är något som alla ­bilvårdstekniker använder för att förinta dålig lukt – en maskin som omvandlar dålig lukt i bilen, förintar rök och mögellukt. Det används även mer frekvent i vatten­rening. Men hur fungerar det i praktiken?

Vad är ozon? Ozon kallas även trisyre eftersom den har tre syreatomer per molekyl. Tvåatomigt syre är det som vi andas. När ozonbehandlingen oxiderar föroreningarna så spjälkas resterna och bildar koldioxid och vatten. Ozon finns naturligt i stratosfären, och det har en karakteristisk egenskap. Ozonmolekylen absorberar nämligen UV-strålning. Ozonet spjälkas upp och värmer atmosfären. Utan ozonskikt så skulle inte mänskligt liv existera på jorden.

Så här gör du

  • Hyr ett ozonaggregat vid behov. Kolla på nätet var du kan hitta en uthyrare närmast.
  • Tänk på att ozon inte ska andas in.
  • Ställ ozonaggregatet i bilen och veva ner ena sidorutan en centi­meter. En behandling tar ungefär två till sex timmar beroende på effekt. Följ tillverkarens rekommendationer.

Det finns olika sätt att skapa ozon på konstgjord väg. Men det van­ligaste är att belysa med ultraviolett ljus. En annan metod är att skapa ozon med ett elektromekaniskt fält. Det är enligt principen ”keramisk urladdning”.
Ozon har en stor fördel, det är en gas som tränger in i alla skrymslen och vrår som annars skulle vara väldigt svåra att rengöra på mekanisk väg. Dessutom så verkar det bara på ytan och tränger inte ner i täta material.
Dock så har ozon en negativ egenskap. Den bleker material och kan förstöra gummi eftersom den är starkt oxiderande. Ozon reagerar inte bara med organiska föreningar utan är även starkt korroderande för de flesta oädla metaller.

Därför rekommenderar jag endast ozonbehandling i extrema fall där någon har kräkts inuti ett fordon eller om vagnen är inrökt. I dessa fall fungerar en ozonbehandling. Det är dock viktigt att ha hela bilden klar för sig innan man behandlar. Någonstans så finns en orsak till dålig lukt. Först efter man har avlägsnat orsaken så kan man slå på ozonaggregatet.
Vårda din bil med ömhet!


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer