Så tyder du nya däckmärkningen

Nu måste alla däck som säljs ha en märkning som berättar om däckets egenskaper. Men vad betyder egentligen de olika symbolerna? Vi hjälper dig att få rätsida på det.

EU:s nya däckmärkning träder i kraft från och med november i år för däck tillverkade efter 1 juli. Det blir en påklistrad dekal på däcken där tre av däckets egenskaper är bedömda. Det gäller däck till personbilar, lastbilar och bussar. Du ser ett exempel på klistermärke för personbil här.

Alla däck ska märkas, utom dubbdäck och regummerade däck. Den här märkningen är bra för oss konsumenter när det gäller sommardäck, men för vinterdäck finns det ännu ingen punkt som redovisar hur bra det fungerar i vinterväglag. Ett däck som fungerar bra på vått kan vara helt förkastligt på is och snö. Det är ett bekymmer som däckbranschen i Norden försöker lösa. Någon form av frivillig märkning av vinteregenskaper diskuteras, men det blir inte klart till den här säsongen. Som reglerna är i dag kommer troligen ett centraleuropeiskt vinterdäck med halvbra eller direkt dåliga vinteregenskaper att få den bästa märkningen bland vinterdäck.

Däckmärkning rullmotstånd
Rullmotstånd
Hur lätt rullar däcket? Det är detsamma som bränsleekonomi och graderas från A till G. Bokstaven D kommer inte att användas på personbilsdäck. I graderingen finns en färgskala från grönt till rött. Det känner du igen från dekaler på vitvaror.
Däckmärkning våtegenskaper
Våtegenskaper
Våtegenskaper där greppet vid inbromsning på våt asfalt mäts och graderas ifrån A till G, men inte med någon färgskala som rullmotståndsmätningen har. Bokstäverna D och G kommer inte att användas på personbilar.
Däckmärkning omgivningsljud
Omgivningsljud
Ljud utanför bilen mäts i en tregradig skala och högre ljudnivå accepteras för bredare däck.

Missa inte att läsa våra värdefulla tips och råd om vinterdäck samt ladda ned årets stora vinterdäcktest.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer