Vår magiker i biltvätthallen, Göran Huusko, konstnären som trollar fram lyster ur ovårdad lack, delar här med sig av tipsen som gör även dig framgångsrik inom bilvård. Så här vaxar du din bil. Läs och lär, gott folk. Handla även produkterna som gör arbetet betydligt enklare för dig direkt här i artikeln.

1. Tvätt

Börja med att tvätta bilen grundligt. En ren bil är det absolut viktigaste för att få ett bra resultat. Jag använder en miljöavfettning och låter den verka på bilen medan jag går och tar en kopp kaffe.
Viktigt: Spruta inte avfettning ovan fönsterlisten. Det kan krypa ner i dörren och lösa upp rostskyddet.
Efter avfettningsmomentet så schamponerar du bilen som vanligt och sköljer av den. Torka den gärna torr med en våffelduk.

 

2. Karosslera

Det är en lerklump som fångar upp ytkontamination och flygrost med mera. Den liknar modellera men är av en annan sort. Uppfanns i Japan redan för tjugo år sedan. Du blandar helt enkelt en tioprocentig schampolösning i en sprayflaska, sprejar smörjmedel dels på leran, dels på lacken. Därefter så drar du leran fram och tillbaka i en glidande rörelse över området som du ska polera.

Vaxa bil

Foto: Patrik Lindgren

Tips: För att förstärka din känsel så kan du stoppa handen i en plastpåse.
Jo, det fungerar. Dra först handen över den lerade ytan, därefter över den opolerade ytan. Häpnadsväckande. Eller hur?
OBS! Tappar du din lera till marken så måste du slänga den! Har du fått grus i den kommer du att repa din bils lack.

 

3. Maskering

Vaxa bil

Foto: Patrik Lindgren

Börja med att maskera in alla plastdetaljer, runt handtag och backspeglar för att undvika missfärgning. Det är ett viktigt moment. Det tar lite tid, men sparar många svordomar.

Vaxa bil

Foto: Patrik Lindgren

Glöm inte att maskera ­spolarmunstyckena!

 

4. Polering

Till att börja med krävs rätt produkter för att poleringen ska bli effektiv. Teknikens Värld har valt ut marknadens bästa poleringskit som du kan handla direkt här i artikeln.

Teknikens Värld erbjuder ett komplett vaxkit, lera och marknadens bästa fiberduk, snabbt och enkelt. Klicka på produkterna nedan för att handla, utcheckning sker med Klarna.

 

produkter-vaxning

Viktigt!

Tänk på att skydda din kropp, använd hörselskydd, skyddshandskar och skyddsglasögon. Aluminiumoxiden som finns i de flesta polermedel är milt frätande och ingenting som vi vill få i ögonen.

 

Sådär, nu när du har rätt produkter så kör vi! Vi använder en dubbeltrissig maskin som är billig och makalöst bra. Vidare är det helt ofarligt att använda den för den som vill lära sig att polera sin bil. Du kan varken bränna lacken eller skapa hologram med denna maskin. Vi använder en maskin eftersom den skapar friktionsvärme som gör att polermedel verkar bättre. Aluminiumoxiden kräver lite värme. Dessutom är det betydligt enklare än att handgnugga. Välj medelhårda trissor till polermedlet och mjukare till vaxet. Det är alltid bra att köpa fler polertrissor än du tror att du behöver så att du kan byta till en ren trissa frekvent.

Foto: Patrik Lindgren

Vi rekommenderar helt klart att investera i en dubbeltrissig polermaskin. Det sparar tid och ger bättre resultat.

Polera enligt detta mönster

polermonster
Jag brukar rekommendera alla att polera lacken enligt detta mönster, då kan du vara säker på att ytan är väl polerad. Dessutom så är ett vanligt nybörjarmisstag att man förflyttar polermaskinen för snabbt. Kör långsamt, cirka fyra centimeter per sekund och använd absolut inget tryck. Polermaskinens egen vikt är fullt tillräckligt.
Du har ett begränsat lager klarlack, därför är det bättre att vara försiktig och välja ett fint polermedel. Du kanske inte kan ta bort alla repor. Men du får en fin glans och du blir garanterat nöjd!

Gör så här: Ta lite polermedel, tre ärtors storlek på vardera polerrondell. Preparera trissorna genom att köra utan tryck mot din bils lack på lägsta hastighet under tio sekunder. Därefter kan du öka hastigheten. Kör ut polermedel tills endast en tunn oljehinna kan skönjas. Därefter torkar du av ytan med en mikrofiberduk.
När det känns som om det inte är mer polermedel kvar i trissorna så tar du helt enkelt ett par klickar till och fortsätter på nästa panel. Det enklaste är att börja i bilens ena hörn och fortsätta med en panel i taget. En skärm, halva huven osv.
Själv kör jag ett område på 25 x 25 cm. Torkar av polermedlet och kör vidare.

 

5. Ta fram alkoholen!

Vaxa bil

Foto: Patrik Lindgren


Ja, du läste rätt. För att få bort allt polermedel så rekommenderar jag att du tar en svag alkohollösning runt 10 procent isopropanol tillsammans med en mikrofiberduk och torkar av den nypolerade ytan. Då får du en helt ren yta och en optimal fästgrund för ditt vax.

 

6. Vaxning

Överdosera inte, tre små vaxklickar är lagom.

Foto: Patrik Lindgren

Överdosera inte, tre små vaxklickar är lagom.

Nu tar du fram samma polermaskin,men byter till mjuka trissor. Lägger på tre ärtformade vaxklickar på vardera polerrondell och kör ut vaxet på din bils lack med låg hastighet. Samma här, när du inte kan skönja mer vax så applicerar du helt enkelt ut några klickar till på trissorna och fortsätter.
De flesta vaxer ska torka i en timme, och därefter torkas av med en mikrofiberduk. Torktiden är ytterst individuellt. Läs på flaskan och var inte rädd för att ställa frågor till din leverantör.

Nu är din bil vaxad, tidsåtgången har varit en lördag. Kanske en hel helg. Men du har gjort en polering som skulle kosta åtskilliga tusen hos en professionell bilvårdare. Känn dig stolt och lycka till på färden!

 

Teknikens Värld Shopping – så handlar du hos oss

produkter-vaxning

Teknikens Värld erbjuder e-handel med Tipser där vi väljer ut favoritprodukter och exklusiva samarbeten du inte hittar någon annanstans. Det bästa för dig och din bil helt enkelt! Nedan hittar du våra utvalda favoritredskap som ger bilen den kärleken den förtjänar. Handla direkt i artikeln genom att klicka på produkterna, utcheckningen sker genom Klarna.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer