Saab 9-3 Cabriolet såld för 635 000 kronor

Alla gamla Saabar är inte billiga, det finns unika exemplar som går får större summor. Denna Saab 9-3 Cabriolet Griffin Aero Sky Blue Edition årsmodell 2012 med Hirsch-trim gick – till sist – för nästan 60 000 euro.

I februari 2011 presenterade Saab, som då var under Victor Muller-styre, en ansiktslyft variant av 9-3 vid namn 9-3 Griffin. Förändringarna var små men väntades räcka till för att hålla intresset för modellen uppe till dess att tredje generationen 9-3 skulle dyka upp knappt ett par år senare.

Saab 9-3 Cabriolet Griffin Aero Sky Blue Edition Hirsch 2012

Foto: Autoleitner

Dåvarande Saab-ledningen tog fram några speciella utrustningsnivåer för att ytterligare höja intresset och tiden i rampljuset. Bland annat såg vi Independence Edition, men också en mycket unik modellversion kallad Sky Blue Edition. Den himmelsblåa versionen skulle bara byggas i tre exemplar – en sedan, en kombi och en cabriolet. Saab hann dock gå i konkurs och trion blev aldrig färdigbyggd. Under 2012 köpte ANA Trollhättan de sista 21 vänsterstyrda exemplaren av 9-3 Cabriolet av konkursboet och slutförde tillverkningen av Sky Blue Edition-bilen – för hand.

Saab 9-3 Cabriolet Griffin Aero Sky Blue Edition Hirsch 2012

Foto: Autoleitner

I slutet av 2012 dök denna unika Saab 9-3 Cabriolet Griffin Aero Sky Blue Edition Hirsch upp på Blocket. Då hade den ett pris på 400 000 kronor medan nybilspriset listades till 543 920 kronor.
Sedan 2017 har bilen varit till salu i Nederländerna (dit många icke-registrerade Saabar landade efter konkursen). Firman Autoleitner ville ha 57 500 euro för den.

Saab 9-3 Cabriolet Griffin Aero Sky Blue Edition Hirsch 2012

Foto: Autoleitner

Nu är bilen såld. Det tog tid men enligt uppgift gick den för 59 500 euro vilket motsvarar drygt 635 000 kronor. Köparen fick inte bara en unik, handbyggd Saab 9-3 Cabriolet utan en Sky Blue Edition, exemplar ett av ett, med full dokumentation från Saab och ANA Trollhättan.

Saab 9-3 Cabriolet Griffin Aero Sky Blue Edition Hirsch 2012

Foto: Autoleitner

Bilen med 1 611 mil på mätaren är dessutom absolut fullsmetad; Independence Edition-paket med allt vad det innebär, Hirsch-trim (2,0T BioPower-motor med 260 hk i stället för 220), Hirsch-sportchassi (sänkt 10 mm), Hirsch-avgassystem, Hirsch-sportratt, Hirsch-diffusor, Pilot-paket med bland annat elstolar, navigation, bluetooth och mycket annat.

Uppdatering med rättelse
Det har kommit till vår kännedom, sedan en inbiten Saab-kännare hört av sig till oss med bildbevis, att denna unika Saab 9-3 Cabriolet egentligen inte är så unik som den framställs. Den tillverkades nämligen som en 9-3 Cabriolet Griffin Aero i färgen Sky Blue (Sky3) i Saab-fabriken, därefter gick den, i färdigställt skick, till ANA Trollhättan där den i privat regi omvandlades genom att förses med bland annat Hirsch-utrustning. Samtidigt passade personen som förändrade bilen på att kalla den för Sky Blue Edition, göra den mer exklusiv helt enkelt. Bilen är fortfarande unik, men på ett helt annat sätt.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer