... eller kanske helvetet, det beror ju helt och hållet på dig. Men här är några Saab-bilar som kan bli det sista man åker på fyra hjul innan det är kört.

I dag begravdes industri- och finansmannen Peter Wallenberg i Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm. Han fördes till sin sista vila med stil, nämligen i den Saab 9-3 som av Ana i Trollhättan 2009 byggdes om till begravningsbil (bilden nedan). Valet av bil är inte långsökt med tanke på Wallenberg-familjens inflytande och kopplingar till Saab under många årtionden innan amerikanerna tog över den svenska biltillverkaren.

Saab 9-3 likbil

Det skrivs i media i dag att denna 9-3 är enda begravningsbilen av märket Saab, men det stämmer inte. Det finns fler Saab-begravningsbilar, även om de inte är många.

På bilden högst upp i denna artikel ser vi första generationen 900 ombyggd till begravningsbil. Notera det cabrioletsufflettliknande taket.
Denna bil rullar så vitt vi förstår i USA.

Saab 9-5 likbil

I Wales finns en liten begravningsbyrå som också kör Saab, närmare bestämt en 9-5 begravningsbil (bilden ovan) samt en 9-5 limousine (bilden nedan) som de sörjande kan få åka med i. Udda duo men skoj att se att ett familjeföretag på västra sidan av brittiska huvudön har valt Saab. Båda bilarna är ombyggda av brittiska Coleman.

Saab 9-5 limousine


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer