Försvarsindustribolaget Saab planerar att sälja teknik utvecklat för stridsflygplan till bilindustrin.

Flygplans- och försvarsindustribolaget Saab planerar att sälja sin it- och radarteknik till bilindustrin. En del av tekniken är utvecklad för det kommande flygplanet Gripen E, och är tänkt att användas i självkörande bilar. Det skriver Svenska Dagbladet. Under våren 2017 startar Saab ett nytt bolag som ska jobba mot bilindustrin. Saab rapporterar att de redan nu har diskussioner igång med olika bilföretag.

Tekniken det handlar om är dels ett nytt it-system utvecklat för nya Gripen E. Systemet särskiljer de kritiska delar som behövs för att flygplanet ska fungera från funktioner som kan ändras och anpassas. Saabs vd Håkan Buskhe tror att den typen av uppdelning av it-system behövs i självkörande bilar.
Ska vi ha självkörande bilar måste vi vara helt säkra på att ingen kan komma åt de trafikkritiska delarna och göra ändringar där, säger han till Svenska Dagbladet.

Saab vill även introducera ett nyutvecklat radarsystem på bilmarknaden, som ska vara anpassat för hög effekt och därför kan se längre. Svenska Dagbladet skriver att intresset är stort från bilindustrins sida, eftersom flera års utvecklingsarbete kan sparas.
– Sköter vi hela det här på rätt sätt kan det bli väldigt stort för Saab, säger Håkan Buskhe.

 


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer