Saab-toppar riskerar fängelse

Tre personer ur Saab Automobiles tidigare ledning misstänks för skattebrott. Två av dessa personer har under dagen anhållits.

Chefsåklagare Olof Sahlgren säger till Sveriges Radio P4 Väst att tre personer ur Saab Automobiles tidigare ledning är på sannolika skäl misstänkta för grovt försvårande av skattekontroll.
På grund av risk för att de misstänkta pratar med varandra har två av dem anhållits.
I skrivande stund har två förhörts medan den tredje just nu är under förhör. En av de misstänkta befann sig i Lund, de två andra i Göteborg.

En av de misstänkta ska enligt Göteborgs-Posten vara tidigare chefsjuristen Kristina Geers som satt i Saab Automobiles styrelse under den granskade perioden.

Chefsåklagaren vill inte säga exakt vad personerna gjort för att bli misstänkta mer än att det rör sig om åtgärder som har vidtagits vid bokföringen och som det föreligger sannolika skäl för grovt försvårande av skattekontroll under 2010 och 2011. Anmälan mot personerna ska ha inkommit från Skatteverket redan i maj 2012.
En av de misstänkta uppges neka till brott.

Utredningen tros pågå ett litet tag till, minst, och kan mynna ut i fängelsedomar på mellan sex månader och fyra år.

Åren 2010 och 2011 var Saab i Victor Mullers händer. För ett halvår sedan berättade konkursförvaltarna att Saab var i obestånd med tom kassakista långt innan konkursen 19 december 2011 var ett faktum. Nästan ett år tidigare uteblev betalningar till underleverantörer men ändå betalades det ut stora ersättningar till bland annat Victor Muller, rekonstruktör Guy Lofalk och GM. Om denna och dagens händelse går hand i hand är okänt i dagsläget.

Senaste nytt kring detta kan du läsa i Jan Åke Jonsson anhållen för grovt skattebrott.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - obegränsad läsning för endast 99 kr/mån

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Tillgång till alla tester i vårt digitala arkiv

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Sänk dina bilkostnader! Bilekonomi och svar på juridiska frågor

Avsluta prenumerationen när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer