Saabs musikvideokarriär – topp fem

Saab är överallt! Både i äldre och nyare musikvideor har vår svenska stolthet dykt upp – både på gott och ont... och i flera fall väldigt överraskande.

Vi pratade musik på redaktionen i morse och kom in på metallbandet Biohazard som undertecknad lyssnade en del på i början av 1990-talet när Metallica-, Pantera- och Sepultura-skivorna behövde svalna en stund. Sökte därför efter låten ”Tales From The Hard Side” på YouTube för att minnas gamla tider. Och plötsligt så dök den upp – en Saab 900 Turbo. Snacka om överraskande, trots att jag sett musikvideon mängder med gånger på 1990-talet kunde jag inte komma ihåg Saaben.

Nedan listar vi fem musikvideor där Saab på ett eller annat överraskande sätt är med, antingen i en biroll eller i vissa fall som huvudrollsinnehavare.

 

Biohazard

Låt: Tales From The Hard Side
År: 1994
Bil: Saab 900 Turbo
Var: Cirka 50 sekunder in i videon.
Kommentar: Här får en Saab känna på hur det är att bli kapad.

 

Peter Hughes

Låt: My God Is An Angry God (Juan Manuel Fangio Castiga Los Pecados Del Mundo)
År: 2010
Bil: Saab 900 Turbo
Var: Hela videon.
Kommentar: Mycket märklig video. Låten kommer från Peter Hughes soloplatta ”Fangio”. Just det, legendariska racerföraren Juan Manuel Fangio har lånat ut sitt namn, 15 år efter sin död. Videon föreställer att Fangio kör genom Sydamerika med Saaben, som är Peter Hughes egen, för att komma fram till Chiles diktator Pinochet – och mörda honom. Som sagt, mycket märklig video.

 

Human League

Låt: Don’t You Want Me
År: 1981
Bil: Saab 99 Turbo
Var: I början (cirka 24 sekunder) och i slutet (cirka 2:47).
Kommentar: Här får Saab i form av 99 Turbo smyga omkring för att spana på damer.

 

Phenom

Låt: 900
År: 2013
Bil: Saab 900 SE Turbo
Var: Hela videon.
Kommentar: USA-rapparen Tyler Allen Hoss, med artistnamnet Phenom, köpte sin första bil när han var 18 år. Valet föll på en Saab 900 SE Turbo av årsmodell 1998. Han var så glad för sin nya bil att han skrev en låt och en musikvideo om den vita, svenska turbokärran från Trollhättan.

 

Vampire Weekend

Låt: Diane Young
År: 2013
Bil: Saab 900 Cabriolet
Var: Hela videon.
Kommentar: Detta är egentligen inte officiella musikvideon till Vampire Weekends låt ”Diane Young” utan ett förhandssläpp av låten tre månader innan den riktiga videon kom. Men officiell är den ändå och det figurerar verkligen en Saab i videon med anledning av låtens första textrad som lyder: ”You torched a Saab like a pile of leaves, I’d gone to find some better wheels”.

 

Har du några musikvideor innehållandes Saab på ett eller annat vis som du minns? Berätta för oss andra med en kommentar nedan.

Visa kommentarer
NUVARANDE Saabs musikvideokarriär – topp fem
NÄSTA Fiat presenterar sedanen Aegea