Efter 14 års produktion har nu sista exemplaret av Volkswagens prestigeprojekt Phaeton rullat av bandet i Dresden. Nu ska den inglasade fabriken byggas om.

Det var 2002 som den första serieproducerade Volkswagen Phaeton såg dagens ljus. En konceptbil hade förvisso visats på Frankfurtsalongen 1999, men det var först nu som produktionen av prestigeprojektet signerar Ferdinand Piëch (Volkswagens starke man vid den tiden) drog igång.

Volkswagen Phaeton V6

Volkswagen Phaeton V6

För ändamålet byggdes en helt ny fabrik i Dresden, kallad ”glasfabriken”, eller Die Gläserne Manufaktur på tyska. Genom fabrikens glasväggar kunde Phaetonkunderna följa sin bil bli handbyggd av fabriksarbetare i vita overaller, och ibland även vita handskar.

Men nu är alltså sagan all för modellen, som internt haft koden D1. Försäljningssiffrorna lyfte aldrig, och de senaste åren har Phaeton bara stått för några ynka tusental av Volkswagens globala försäljning på över sex miljoner bilar. (Bara strax över 4 000 Phaeton såldes 2014.) Det sista exemplaret, som rullade av bandet i fredags, uppges i tyska medier ha hittat en kund i Kina.

Men trots att Volkswagen har ett behov av att spara pengar kommer varken fabriksbandet läggas ner eller de 500 anställda förlora sina jobb. Omkring 400 kommer att få pendla till andra Volkswagen-fabriker, och omkring 100 kommer att stanna kvar och bygga om Die Gläserne Manufaktur för, som det kallas, ”nya ändamål”.

Die Gläserne Manufaktur, ”glasfabriken” på svenska.

Die Gläserne Manufaktur, ”glasfabriken” på svenska.

Ombyggnaden beräknas ta omkring ett år, och vad de nya ändamålen är är ännu oklart. Kanske rör det sig om en ny generation Phaeton, som hängt löst sedan avslöjandet av dieselgate. I så fall får denna en helt elektrisk drivlina. Om någon månad får vi veta mer, säger Volkswagen.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer