Vi fått sedan barnsben fått lära oss att se upp för bedragare som kan lura precis var som helst. Men som utlandsresenär kanske man inte är medveten om alla de som försöker beröva dig på pengar genom en påhittad påkörning.


På YouTube kryllar det av så kallade ”insurance scams” (försäkringsbedrägerier) där folk slänger sig framför eller på fordon för att bli påkörd – ibland väldigt löst, ibland oerhört hårt. Vissa göra det patetiskt dåligt, andra gör det med fara för sitt liv. Oavsett vilket är det ett bedrägeri som faktiskt inte är en ny företeelse, det är bara det att dashcams, det vill säga filmkameror i vindrutan som registrerar bilens framfärd, har blivit så vanliga i många länder att bedragarna inte bara avslöjas utan också hängs ut för allmän beskådan på Internet.

Utan dashcams hade förmodligen en och annan förare i de sevärda klippen ovan och nedan fått öppna plånboken, via försäkringen eller i värsta fall ”svart”.

Så ska du köra bil utomlands är det inte bara alla andra fordon du ska hålla koll på i trafiken. För utöver bedragarna som vill sälja på dig krimskrams eller lura dig på pengar måste du även se upp för bedragarna som plötsligt kastar sig mot bilen – vare sig det är en hyrbil eller din egen bil. Klart värst är fenomenet i Kina och i Ryssland.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer