Seat visar i dagarna sina två extremversioner av nya Ibiza – värstingen och snålvargen. Medan Ibiza Cupra erbjuder prestanda är nya Ibiza Ecomotive med sin lilla dieselsnurra optimerad för att gå så snålt och miljövänligt som möjligt.

Endast ögonblicket efter att Seat visade den nya Cupra-versionen av Ibiza fick vi även de första detaljerna och bilderna på dess motsats – Ibiza Ecomotive. När Ibiza Cupra ska erbjuda prestanda och ettriga köregenskaper ska Ibiza Ecomotive göra i princip det omvända. Allt på Seat Ibiza Ecomotive optimeras för att ge en så snål och miljövänlig gång som möjligt.

Ecomotive-utförandet fås både till tre- och femdörrarsversionen av Ibiza. Den turbomatade 1,4-liters TDI-motorn på 80 hästkrafter med DPF-partikelfilter kommer från VW-gruppen och uppges vara ännu snålare än dess föregångare. Ännu har Seat inte velat avslöja några förbrukningssiffror för nya Ibiza Ecomotive, men om man utgår från gamla Ibiza Ecomotives siffror och har i åtanke att den nya ska vara ännu effektivare får man i alla fall en aning. Ibiza Ecomotive av den utgående generationen klarar sig med endast 0,38 liter diesel per mil och släpper inte ut mer än 99 gram koldioxid per kilometer. Jämfört med vanliga Ibiza 1,4 TDI, som är basen för Ecomotive, har ett antal modifieringar gjorts. Bland annat har motorns styrprogramvara optimerats, utväxlingen på växellådan har höjts och små och smala 14-tumshjul har monterats. De yttre förändringarna är små men inte desto mindre viktiga enligt Seat. Grillen har täppts till och en stor vinge har monterats i takets bakkant för att förbättra aerodynamiken. Nya Ibiza Ecomotive bör gå snålare än sin föregångare, den ska visas på Parissalongen i oktober och troligtvis får vi först då veta exakt hur snål bilen blir.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer