Snart kommer de självkörande fordonen att jagas av självkörande bilar. Så tänker Ford att framtiden kan se ut.

Vi ska nog inte lägga för stor vikt vid illustrationerna nedan. För med endast dessa som underlag skulle vi misstänka att det är alster skapade av en väldigt unga skara människor. Men så är det inte. Skisserna är faktiskt en del i Fords patentansökan som lämnats in för att illustrera deras syn på framtida polisbilar, det vill säga självkörande, förarlösa polisbilar – som komplement till eller i stället för vanliga uniformerade poliser i bilar. Rena Robocop med andra ord.

Nu är Fords vision av framtidens konstaplar i polisbilar inte bara självkörande bilar. Den är betydligt mer komplex än så. De föreställer sig att artificiell intelligens (AI) som avläser och registrerar omgivningen med hjälp av kameror på bilen eller via kommunikation med utrustning i trafiken, exempelvis fartkameror. AI-systemet ska vara så pass smart att det på egen hand kan hitta lämpliga gömställen där bilen kan registrera fortkörare eller andra trafikförseelser utan att upptäckas.

Ford autonom polisbil skiss 1

Om systemet registrerar exempelvis en fortkörning kan det på egen hand avväga vad som ska göras därefter. Antingen följa efter/jaga fordonet (och föraren) som genomförde den brottsliga handlingen eller kommunicera med andra fordon i närheten, inklusive fordonet som är ”efterlyst”. AI-hjärnan kan avgöra om det räcker med en varning eller om det en bot är nödvändig.

Ford autonom polisbil skiss 2

Många svär sig blåa över fartkamerornas automatik som haffar fortkörare, och ve och fasa över om fartkamerorna börjar mäta hastigheten mellan kamerorna. Det är ingenting mot vad dessa autonoma polisbilar erbjuder oss i framtiden. Som tur är brukar många patentansökningar inte bli mer än just en patentansökan. Men även om Fords inte når hela vägen fram till verkligheten kan vi nog se den här typen av teknik ”inom en snar framtid”.

På bilden högst upp ses en Ford Police Interceptor från 2010. Den är inte självkörande.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer