Självkörande testflotta expanderar

100 nya bilar från FCA till Googles autonoma testflotta – som nu byter namn till Waymo.

Testflottor med självkörande bilar är på tapeten just nu men av en annan anledning än vad man kan tro. Hallelujastämningen byttes nyligen till rena skräcken när Uber och Volvos självkörande bilar gjorde bort sig redan under sin första dag på fältet på San Franciscos gator.

Dålig eller bra tajming – FCA, Fiat och Chrysler-koncernen, har nu meddelat att man har levererat 100 bilar av modellen Chrysler Pacifica till Waymo, samarbetspartnern rörande autonom körning. Waymo är inte en ny aktör utan det rör sig om Googles projekt inom området som nu har ett nytt namn.

Bilarna ska nu konverteras och ansluta sig till resten av testflottan under början av 2017. Bilarna kommer att köra på testanläggningar tillhörande både FCA och Google – alltså inte på allmän väg. Men att det skulle vara ett bevis på att Volvo/Uber ligger före FCA/Waymo i utvecklingen håller inte experter med om. Googles teknik ska ligga i framkant och man har gjort omfattande tester i simulator.

Vi har tidigare skrivit om att uppstickare som Apple och Google nu gör gemensam sak med etablerade biltillverkare i stället för att utmana dem med egna fordon.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer