Säkerhetsinstitutet Euro NCAP har krocktestat fyra nya bilmodeller – Skoda Kodiaq, Mini Countryman, Nissan Micra och Suzuki Swift. Några fick högsta betyg, andra inte.

Av samtliga fyra nya bilmodeller som nu krocktestats av Euro NCAP var det ingen som föll ur ramarna sett till själva krocksäkerheten (vuxenskydd, barnskydd och fotgängarskydd). Alla nådde upp till fem stjärnor i det avseendet, men i och med avsaknaden av vissa förarassistanssystem som standard i Nissan Micra och Suzuki Swift blev det i grundutförandena bara fyra respektive tre stjärnor till dessa. Med respektive modells säkerhetspaket implementerat ökade betyget för Micra till fem stjärnor och för Swift till fyra stjärnor.

Både Skoda Kodiaq och nya Mini Countryman erbjuder som standard autobroms som reagerar på andra fordon. Kodiaq innehåller dessutom autobroms för fotgängare som standard medan Countryman har det som tillval.

Nya Nissan Micra i grundutförande har inte autobroms för fordon och fotgängare som standard, däremot finns de att kryssa för i tillvalslistan. Av den anledningen kunde Micra suga åt sig ännu en stjärna och får totalt fem när bilen är säkerhetspaketutrustad. På den svenska marknaden är autobroms för både fordon och fotgängare standard till Micra (grundutrustningsnivå Visia).

Detsamma gäller för nya Suzuki Swift i grundutförande. I Sverige har den autobroms för fordon som standard men så är det inte på alla europeiska marknader där det i stället är tillval. Därför fick Swift endast tre stjärnor av Euro NCAP i grundutförande medan den med tillvalet autobroms för fordon (Radar Brake Support) nådde upp till fyra stjärnor. I Sverige, och på andra marknader, finns dessutom det så kallade Inclusive-paketet som innehåller en hel drös med uppgraderingar, bland annat Dual Sensor Brake Support som innefattar autobroms för fotgängare, filbytesvarnare och trötthetsvarnare. Detta paket räknas som en egen modellversion och har därför inte krocktestats av Euro NCAP. Hade de gjort det hade bilen sannolikt fått högsta betyget fem stjärnor i och med att krocksäkerheten når upp till högsta betyget.

Bryter vi ner stjärnbetygen till poängfördelningen enligt respektive krocktestmoment ser det ut som följer. Klicka på bilmodellnamnen för att läsa mer om krocktestresultaten på Euro NCAP:s webbplats.

Skoda Kodiaq 5*
Vuxenskydd: 92
Barnskydd: 77
Fotgängarskydd: 71
Förarstödsystem: 54

Mini Countryman 5*
Vuxenskydd: 90
Barnskydd: 80
Fotgängarskydd: 64
Förarstödsystem: 51

Nissan Micra i grundutförande 4*
Vuxenskydd: 91
Barnskydd: 79
Fotgängarskydd: 68
Förarstödsystem: 49

Nissan Micra med säkerhetspaket 5*
Vuxenskydd: 91
Barnskydd: 79
Fotgängarskydd: 79
Förarstödsystem: 72

Suzuki Swift i grundutförande 3*
Vuxenskydd: 83
Barnskydd: 75
Fotgängarskydd: 69
Förarstödsystem: 25

Suzuki Swift med säkerhetspaket 4*
Vuxenskydd: 88
Barnskydd: 75
Fotgängarskydd: 69
Förarstödsystem: 44


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - obegränsad läsning för endast 99 kr/mån

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Tillgång till alla tester i vårt digitala arkiv

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Sänk dina bilkostnader! Bilekonomi och svar på juridiska frågor

Avsluta prenumerationen när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer