Skodas stadsjeep av format mindre, Yeti, fick grönt ljus från företagsledningen i våras. Nu har den siktats av våra spionfotografer.

Yeti, som fick stor uppmärksamhet på Genèvesalongen för tre år sedan, delar flertalet komponenter med sina tjeckiska syskon Fabia och Roomster, inklusive den sistnämndes lite kantiga utseende. Tidigare har det varit tal om att en hel del teknik ska hämtas från nya VW Golf/Tiguan, fyrhjulsdriften bland annat. Men nu har det dykt upp nya uppgifter som säger att Yeti enbart blir framhjulsdriven. Fyrhjulsdriven eller inte, vi låter det vara osagt till den dagen Skoda berättar mer om bilen. Under huven blir det bensinmotorer från 1,6 till 2,0 liters slagvolym samt en turbodiesel på 1,9 liter.
På konceptbilen 2005 visade Skoda upp några intressanta detaljer. Vissa av dem går till produktion, andra inte. En av dem som inte blir verklighet är vindrutetorkarna som på konceptet låg gömda längs med A-stolparna. På bilderna ovan och nedan är det svårt att se, men enligt våra spionfotografer var bilen de fotade utrustad med torkare av konventionell typ.
En tuff finess som sägs hänga med till produktion är cykelhållaren bak på bilen. Med en knapptryckning skjuts två bärarmar ut redo att bära upp tvåhjulingen.
Bakluckan är tvådelad, övre halvan, det vill säga rutan, och undre halvan kan öppnas individuellt oberoende av varandra.
Som konceptbil har Skoda Yeti visats upp som vanlig suv samt som öppen version med plats för fyra. Om sistnämnda blir verklighet får vi helt enkelt vänta och se, men läckert hade det varit.
Produktionen sätter igång nästa år och vi vågar nästan gissa att produktionsversionen av bilen kommer att vända på (nästan) lika många huvuden som konceptbilen en gång gjorde i Genève 2005.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer