Regeringen vill slopa skatten på biogas mellan producent och konsument från och med årsskiftet. Förhoppningen är att satsningarna på biogas ska öka.

I regeringens vårdbudget som presenterades på torsdagen föreslås att skatten på biogas ska slopas från och med årsskiftet 2010/2011. Enligt näringsminister Maud Olofsson har skatten på biogas mellan producent och konsument varit trubbig och använts bara för att naturgas och biogas distribueras via samma nät. Olofsson tror inte att konsumenterna kommer att märka av någon större prisskillnad, det här är främst en åtgärd för att skicka en signal till företagen att investera.
– Det här stimulerar till ytterligare biogasproduktion och biogaskonsumtion i Sverige. Det kommer kanske mest att innebära mer investeringar i biogas, och det är det som är viktigt nu, säger Olofsson till TT.

Biogas som drivmedel i personbilar har gått starkt framåt den senaste tiden, så starkt att biogasen inte har räckt till. För den som kör en biogasbil har det varit vardag att leta efter mackar där biogasen inte är slut. Producenterna har klagat på att samma koldioxidskatt läggs på biogas som på den inte lika miljövänliga naturgasen.

Regeringens förslag på slopad skatt på biogas beräknas medföra en kostnad för staten på 10 miljoner kronor första året.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer