Konceptet Forease firar under Parissalongen att Smart fyller 20 år och för Roadster-traditionen vidare.

Smart firar sina 20 år som bilmärke med konceptet Forease som visas upp under Parissalongen som öppnar i dagarna. Föga förvånande är den modernt eldriven men kopplar samtidigt till gamla Smartbilar som Crossblade från 2002 (vår provkörning av den kan du läsa här) och konceptet Forspeed från 2011.

Smart Forease

Forease har plockats fram med Smarts gamla filosofi ”reducering till max” och baseras på en vanlig EQ Fortwo Cabriolet. Den saknar liksom sina två föregångare tak men även den extra låga vindrutan gör sitt för att få förare och passagerare att njuta mer av vind och sol, enligt Smart.

Uppseendeväckande detaljer på bilen är de större stötfångarna, diffusorn bak och bågarna över sittbrunnen. Mer jordnära detaljer som vi kanske kan vänta oss från märket, då bilen även är designstudie, är saker som infällda dörrhandtagen, fälg- och strålkastardesign.

Smart Forease

Bilen vill sudda ut gränsen mellan ut- och insida och de exteriöra kulörerna finns även inne i bilen. Fläktutblåsen i mitten är här ersatta med mätare – det finns gott om luft i inne i bilen ändå. Forease har en ratt som är kapad i överkant, annars känner vi igen grunddesignen från originalinredningen även om material och färger skiljer sig åt.

Smart Crossblade (2002-2003). Blott 2 000 exemplar tillverkades av denna udda avskalade version av Smart-cabrioletvarianten. Brabus-trimmad motor på 70 hästkrafter. Kostade löjliga 240 000 kronor i Sverige.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer