Smart Fourjoy skvallrar om ny Forfour

Fourjoy är en verklighetsfrånvänd och avskalad konceptbil från Smart. Men hur märklig den än kan tyckas vara så säger den oss en hel del om nya Smart Forfour som kommer nästa år.

Daimlers småbilsmärke Smart befinner sig just nu i ett vakuum, tvåsitsiga modellen Fortwo är gammal och fyrsitsiga Forfour försvann ur sortimentet redan 2006. I Frankfurt planerar man dock att göra något av en comeback och det i form av Fourjoy.

Det behöver knappast påpekas att Fourjoy är en konceptbil, den avskalade karossen och den märkliga inredningen undanröjer alla eventuella tvivel. Att den saknar såväl bakruta som dörrar och tak beskriver Smart som att den har gjort sig av med all onödig barlast. Och visst kan det behövas då Fourjoy drivs uteslutande av en liten elmotor på 75 hästkrafter. Litiumjonbatterierna med kapacitet på 17,6 kWh kan laddas fullt på sju timmar genom ett vanligt vägguttag och i en snabbladdningsstation ska det gå på mindre än en timme.

På taket finns fästen för två eldrivna longboards och i bagageutrymmet ryms två hjälmar, vilket inte är ett dugg konstigt på en konceptbil men det rimmar inte riktigt när Smart säger att Fourjoy ska visa att märket är på väg att bli mer vuxet. Smarts vd Dr. Annette Winkler säger i ett pressmeddelande att Fourjoy-konceptets yttre proportioner avslöjar mycket om hur Smarts nya fyrsitsiga produktionsbil, som lanseras sent 2014, kommer att se ut.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer