Först en suv, sedan en pickup. Om fem år kan sydkoreanska SsangYong ha två elbilar på marknaden.

I våras, under bilsalongen i Genève, visade SsangYong upp konceptbilen e-SIV – en 446 centimeter lång, 187 centimeter bred och 163 centimeter hög elektrisk suv som skulle klara 45 mil på en laddning. Exteriören var enligt SsangYong ”ung och sportig”, medans insidan var ljus, mjuk och bjöd på en infotainmentskärm som sträckte sig över hela instrumentpanelen.
Men e-SIV var också mer än bara en konceptbil. Om två år är det tänkt att SsangYongs första elbil ska presenteras, och den tros delvis baseras på just e-SIV.

Foto: SsangYong

Den elektriska suven är dock bara början för koreanerna. Nyligen avslöjade märkets produktplaneringschef Sungchin Park under en presskonferens att en elektrisk pickup är under utveckling. Modellen, som tros bygga på SsangYongs redan befintliga pickup Actyon Sports, sägs vara cirka fem år bort. Räkna med premiär tidigast år 2023 med andra ord.

Än så länge är uppgifterna kring den kommande pickupen få, men enligt insideevs.com är SsangYongs målsättning att ”el-Actyon” ska ha två elmotorer (en på vardera axel) och en räckvidd på 45 mil enligt NEDC-cykeln. Med andra ord borde den verkliga räckvidden hamna på runt 30 mil.

SsangYong blir dock inte först på marknaden med en elpickup. I våras kunde vi rapportera om Isuzus planer på att ha en eldriven D-Max ute på marknaden redan nästa år. Sedan får vi heller inte glömma bort Teslas pickup som egentligen varit på tapeten sedan 2013. Tesla-pickupen ska lanseras efter den Model 3-baserade suven Model Y som är planerad att gå i produktion 2019.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer