Staten säkerställer tillgången på Saab originaldelar

Orio AB, tidigare Saab Automobile Parts AB, köper samtliga reservdelsverktyg av Nevs för produktion av Saab originaldelar.

För cirka ett år sedan bytte det statligt ägda Saab Automobile Parts AB namn till Orio AB. Sedan 1960-talet har företaget ansvarat för Saab Automobiles reservdelshantering och haft nyttjanderätt till verktygen. Men nu köper Orio samtliga Nevs reservdelsverktyg hos leverantörer för fortsatt produktion. Ett köp som innefattar omkring 12 500 verktyg.

Leverantörerna är underrättade om ägarbytet och produktionen fortsätter som vanligt. Därigenom säkerställer Orio den långsiktiga tillgången på Saab originaldelar till samtliga befintliga Saab-modeller världen över.

Jonas Tegström, vd på Orio.

Jonas Tegström, vd på Orio.

– Det är ett strategiskt viktigt förvärv där vi säkerställer den långsiktiga produktionen av Saab Original reservdelar och försäkrar oss om att vi behåller positionen att vara ensamma om att tillhandahålla det totala sortimentet av originaldelar till Saab-bilar. Saabägare, verkstäder och återförsäljare världen över är nu garanterade att det finns reservdelar för en lång tid framöver, säger Jonas Tegström, vd på Orio.

Sedan tidigare har Nevs och Orio ett samarbetsavtal kring distribution och support för bilar tillverkade av Nevs. Ett samarbete som kommer fortsätta och även innebär att Nevs fortsättningsvis kommer att nyttja verktygen för att tillverka delar till produktionen av Saab 9-3.

Det sistnämnda återstår dock att se då Nevs nuvarande situation kan benämnas som högst osäker.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer