Storslam för BMW – bragdlopp av Ekström

Säsongens tredje DTM-race blev det mest underhållande hittills. I toppen var BMW omutliga och tog hem hela prispallen. Mattias Ekström gjorde ett fantastiskt race och tog sig från en femtondeplats i starten till en femteplats.

Det regn som arrangörerna befarade höll sig borta från Red Bull Ring i hjärtat av Österrike. Den 4 326 meter långa banan är erkänt snäll mot däcken och frågan var hur länge det skulle gå att köra på de snabbare optionsdäcken.

Efter en relativt odramatiskt start drog Bruno Spengler ifrån i sin BMW. Taktiken för de två obligatoriska däckstoppen visade sig vara väldigt olika. Mattias Ekström prövade en alternativ taktik från sin position i mitten av fältet. Efter två relativt korta stinter på de hårda däcken satsade svensken sedan på att de mjukare optionsdäcken skulle hålla de 32 sista varven av totalt 47. Ett vågat beslut.

I den absoluta toppen körde tidigare F1-stjärnan Timo Glock oerhört bra. Från sin niondeplats i starten plockade tysken hela tiden placeringar och utmanade BMW-kollegan Spengler och teamkompisen Marco Wittmann om pallplaceringarna.

Längre bak i fältet fungerade Ekströms taktik perfekt. Från att som sämst ha legat på en 21:a plats med sina två tidiga pitstops klättrade svensken kontinuerligt i racet. När endast tre varv återstod hade Ekström tagit sig upp till en sjätteplats.

Men det var inte nog för den Avestabördige föraren. I stället gjorde han ett lyckat omkörningsförsök på brasilianaren Augusto Farfus på ett ovanligt omkörningsställe, i den sista vänsterkurvan. Manövern lyckades och Ekström kunde köra i mål som femte man. I toppen lyckades inte Timo Glock ta sig ända fram men tog sin första pallplats efter vinnaren Bruno Spengler och tvåan Marco Wittman.

Resultat DTM Red Bull Ring 2 juni 2013
Bruno Spengler, BMW		53
Mike Rockenfeller, Audi		41
Augusto Farfus, BMW		33
Marco Wittmann, BMW		32
Christian Vietoris, Mercedes 	25
Dirk Werner, BMW		        22
Gary Paffett, Mercedes		22
Mattias Ekström, Audi		16
Joey Hand, BMW		        16
Robert Wickens, Mercedes 	15

Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer