En bil som är snabbare än flyget? Jo, det är sant. Och det är inte någon supersportbil vi pratar om här utan ett högbygge till terrängbil.

Den närmare tre kilometer långa banan Blyton Park Driving Centre i Lincolnshire har varit skådeplatsen för en kamp mellan bilen och flyget – med bilen som segrare. Men det var ingen låg och knepig sportbil som kammade hem segern utan en suv – i och för sig en suv på steroider.
Jeep Grand Cherokee SRT har en 6,4 liters HEMI V8 på 461 hästar och klarar sprinten till 100 km/h på kring fem sekunder. Den ställdes inte direkt mot det mäktigaste som flyger bland molnen: en Silence SA1100 Twister med motor på 110 hästkrafter men ändå god för en acceleration 0-100 km/h på fyra sekunder… under gynnsamma förhållanden. På banan nådde de båda en topphastighet på 225 km/h även om de kan prestera bättre än så (Jeep 257 km/h, Silence 286 km/h).

Förutom att spänna musklerna ville Jeep med tillställningen, som du kan se på klippet nedan, även understyrka koncernens historia inom just flyget. Deras första HEMI-motor (med hemisfäriska förbränningsrum) togs fram för att ta plats i stridsplanet Republic P-47 Thunderbolt som tjänstgjorde under andra världskriget. Dock för sent eftersom kriget redan i princip var vunnet.
Namnet HEMI är sedan 50-talet synonymt med koncernens prestandabilar.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - obegränsad läsning för endast 99 kr/mån

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Tillgång till alla tester i vårt digitala arkiv

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Sänk dina bilkostnader! Bilekonomi och svar på juridiska frågor

Avsluta prenumerationen när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer