DeLorean DMC-12 är en drömbil för många och nu säljs ett exemplar som inte klarar av att ta sig fram på fyra hjul – i stället svävar den.

Tillbaka till framtiden-filmerna satte verkligen DeLorean DMC-12 på bilkartan. Knappt 8 600 exemplar byggdes mellan 1981 och 1983, och alla är de i dag samlarbilar. Ur ett svenskt perspektiv var, och är fortfarande, bilen i och med den delvis Volvo-utvecklade PRV-V6:an som fanns i bland annat Volvo 760. PRV står för övrigt för Peugeot Renault Volvo. I DeLorean-utförande gav motorn 132 hästkrafter.

LÄS OCKSÅ: Vår provkörning från 1982 av DeLorean DMC-12

DMC-12:an du ser på bilderna är har dock inte utrustad med PRV-motorn, bilen är inte en äkta DeLorean över huvud taget. I stället är den en form av replika med kaross byggd i glasfiber och lackerad på ett vis som ska få den att se ut som DMC-12:ans mattborstade kaross i rostfritt stål. Den har till och med måsvingedörrar, precis som originalbilen.

Svävande DeLorean DMC-12-replika

Bilen har inga hjul, så den kan inte köra på land, däremot kan den sväva – både på land och över vatten. Den har nämligen två Briggs & Stratton-motorer, en encylindrig sak som driver en lyftfläkt på 24 tum samt en tvåcylindrig som driver en större fläkt på 36 tum som står för själva framdrivningen.

Denna DMC-12-replika är med andra ord en svävare, med luftkudde och allt. Den fungerar enligt samma princip som SAS-svävarna som trafikerade mellan Malmö och Köpenhamn på 1980-talet.

Svävande DeLorean DMC-12-replika

Detta är ett fordon för den nördiga, inte för den som söker fart. 50 km/h är toppfarten vilket på land inte är mycket att hurra för, däremot är det en respektabel hastighet på vatten.

Svävande DeLorean DMC-12-replika

Nu är alltså luftkuddefarkosten, som svävare också kallas, till salu igen. Den såldes nämligen för ett år sedan, något vi skrev om då, för över 400 000 kronor. Just nu, med fem dagar till deadline, ligger högsta budet på motsvarande 54 000 kronor, då ingår även en specialbyggd trailer. Vi förmodar att priset går upp de kommande dagarna, annars är summan en spottstyver i jämförelse med en riktig, rullande DeLorean DMC-12 som kan kosta allt från cirka 300 000 kronor och upp mot det dubbla.

Bilen har för övrigt varit med i Jay Leno’s Garage, ett avsnitt du kan se nedan.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer