DeLorean DMC-12 som vi känner den från filmduken – men som svävare! Nu såld på auktion för över 400 000 kronor. Här är historien om det märkliga bygget.

En minst sagt udda svävare har klubbats för 405 000 kronor på sajten ebay. Den har formen av den DeLorean DMC-12 så som vi känner från filmtriologin Tillbaka till framtiden. Bilen byggdes mellan 2008 till 2012 av Matt Riese som har dokumenterat sitt arbete på både sin sajt och instagramkonto.

Dock handlar det inte om en konverterad DeLorean. Karossen är av glasfiber och lackerad för att efterlikna originalets byggd i rostfritt stål. Under skalet hittar vi inte den välbekanta V6-motorn av PRV–typ utan en gräsklipparmotor på sex hästkrafter framtill och en 23-hästars tvåcylindrig motor av märket Briggs and Stratton på 23 hästkrafter bak. Det ger enligt Matt Riese en topphastighet på över 140 km/h. Teoretiskt sett, vill säga. I praktiken handlar det om måttliga 50 km/h.

DMC De Lorean svävare

Matt Riese har dock inte konstruerat från ett blankt ark, bygget baseras på ett byggsats från Universal Hovercraft.

LÄS MER: Provkörning av DeLorean DMC-12

Tio procent av pengarna Matt Riese fått in ska gå till Michael J. Fox Foundation som finansierar forskning kring parkinsons sjukdom. Michael J. Fox spelade huvudrollen i filmerna från 1985, 1989 och 1990.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer