Svensk etanolfabrik riskerar nedläggning

Det säljs knappt några etanolbilar längre och försäljningen av E85-bränslet minskar kraftigt. Det är svåra tider för Sveriges enda storskaliga etanolfabrik i Norrköping som nu riskerar att läggas ned.

Den stora etanolfabriken Agroetanol på Händelö i Norrköping har gått med ett par hundra miljoner kronor i förlust de senaste åren och nu har ägaren Lantmännen börjat tala om en nedläggning, rapporterar Sveriges Radio.

Agroetanol har kapacitet att producera omkring 230 000 kubik etanol förädlat från spannmål varje år. Orsaken till den hotande nedläggningen är den fortsatt kraftiga nedgången av etanolförsäljningen. Etanolbilsförsäljningen har rasat och i oktober var det bara Volvo, Volkswagen och Ford som lyckades sälja några etanoldrivna bilar, och de uppgick till endast ett 250-tal.

Försäljningen av E85 sjunker kraftigt. Försäljningen hittills i år är 25 procent lägre än i fjol, enligt statistik från Svenska Petroleum och Biodrivmedelinstitutet.

Ännu värre väntas läget för Agroetanol bli nästa år då nya regler införs som tillåter import av billig etanol från Nordamerika.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer