Dieter Zetsches tid som vd för Daimler AG och chef för Mercedes-Benz Cars är på väg att gå mot sitt slut och bolagsstyrelsen har därför utsett hans efterträdare – svensken Ola Källenius.

Vid Daimlers bolagsstämma 2019 kommer koncernens vd Dieter Zetsche att kliva ned från sin post inom koncernledningen och på så vis möjliggöra sig plats i bolagsstyrelsen från och med bolagsstämman 2021 (stadgarna kräver en ”vila” på två år från det ena till det andra uppdraget). Nuvarande styrelseordföranden Manfred Bischoff kommer att rekommendera Zetsche som sin efterträdare när han avgår det året.
Parallellt med att Dieter Zetsche slutar som vd lämnar även uppdraget som chef för Mercedes personbilsdivision Mercedes-Benz Cars.

Bolagsstyrelsen har utnämnt svensken Ola Källenius, tidigare AMG-chef och försäljningschef för Mercedes men numera utvecklingschef hos biltillverkaren, till Dieter Zetsches efterträdare. Han kommer även att axla uppdraget som chef för Mercedes personbilsdivision.

Dieter Zetsche och Ola Källenius Daimler Mercedes

Dieter Zetsche, till vänster, lämnar över till Ola Källenius, till höger.

Ola Källenius kommer att sitta på de båda stolarna under fem år, det vill säga mellan bolagsstämmorna 2019 och 2024. Ola Källenius-eran kan bli längre än så, exempelvis har Dieter Zetsche varit bolagets vd sedan 2006 och Mercedes-Benz Cars chef sedan 2005. Han har dessutom varit styrelsemedlem sedan 1998.

– I Ola Källenius utser vi en erkänt och internationellt erfaren och framgångsrik Daimler-chef som vd för Daimler AG och chef för Mercedes-Benz Cars, säger Daimler AG:s nuvarande styrelseordförande Manfred Bischoff.

Smålandsfödda Ola Källenius är 49 år gammal medan Turkiet-födda Dieter Zetsche är 65 år.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer