De tio värsta parkeringssyndarna i Sverige har 180 miljoner kronor i obetalda parkeringsböter. Personen som ligger i topp står för nästan en tredjedel av den summan.

Att komma tillbaka till bilen och finna en lapp på vindrutan får det att vända i mångas magar. Inte sällan är det en reklamlapp som får en att svettas innan man upptäcker att det var falskt alarm, men då och då är det en bot som fladdrar i vinden.
Antalet utdelade parkeringsböter i Sverige ökar. För fem år sedan låg siffran på ungefär tio p-böter per person, i dag är siffran uppe i 12,5 per person. Många av dessa betalas inte och vid utgången av 2014 hade svenskarna 631 miljoner kronor i obetalda parkeringsböter. En ökning från cirka 590 miljoner kronor ett år tidigare.

Av dessa 631 miljoner kronor i obetalda parkeringsböter som är registrerade hos Kronofogden är det tio personer som står för 178,3 miljoner kronor varav värstingen på egen hand står för 49,8 miljoner kronor. Tvåan på listan är skyldig staten 24,8 miljoner kronor och trean 22,2 miljoner kronor.
Sju av de tio personerna är hemmahörande i Malmöregionen och åldersmässigt är de tio personerna mellan 25 och ungefär 60 år gamla. Samtliga är män.
Det är inte långsökt att dra slutsatsen att värstingarna på topplistan över obetalda parkeringsböter är så kallade bilmålvakter. En ny lag utformades och togs i bruk förra året för att få bukt på problemen med just bilmålvakter. Den går ut på att böter och andra avgifter följer med fordonet.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer