Teknikens Värld nummer 10 / 1950

Teknikens Värld nummer 10 / 1950

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 10/2008

På omslaget illustreras San Fransiscos brandkår i utryckning. I Kalifornien var räddningstjänsten mer utvecklad än här hemma. Bland annat var hus på fler än fyra våningar skyldiga att ha ett inbyggt rörsystem avsedda för sammankoppling med brandförsvarets anordningar.

En militärmakts vidrigaste enskilda övergrepp på civila, atombomben över Hiroshima 1945, anaylserades av den amerikanske fältläkaren GM McDonnel. Han hävdadade att radioaktiviteten endast hade varat i två minuter och att ”bara” 15 procent av de 60 000 offren dött av direkt strålning.

Vi uppmanade våra läsare att rita morgondagens bil. Tävlingen delades in i två klasser; en för de under 15 år och en för de över. Första pris var 250 kronor.

Dollargrin på svenska

Framtoningen är oblygt amerikansk men under skalet lurar en Volvo PV61. Skapelsen är signerad Heinels i Malmö, en karossmakaren som kanske var mest känd för sina ambulanser.

Svettig sommar

Sommaren närmade sig och det gällde nu att dra upp riktlinjer för vad man skulle pyssla med under ledigheten. Vi levererade en spännande mix av ritningar och arbetsbetsbeskrivningar för den händige: hawaianernas favorit paddelbrädan, pantografen för den ritsugne och en tom-tomtrumma i bästa indianstil. Den sistnämnda bra att ha om sommaren blev allt för torr och krävde en regndans.

Detta är önskehuset

Önskehuset var redan fullt möjligt om folket bara var redo att betala några ören extra i hyra. De tjänade man genast in på att man slapp köpa skarvsladdar då väggkontakter fanns på en metars avstånd samt att nödvändigheter som linneskåp, arbetsbänk och hyllor redan var inbyggda. Ritningen visades på byggmässan ”Bygg bättre” i Stockholm.

Småländsk kedjerökare

Tobaksmonopolets fabrik i Nässjö visade stolt upp ”världens bästa cigarettmaskin” som mäktade med 726 000 ciggisar om dagen.

Mingel i Strängnäs

Fråga På bilsalongen i Strängnäs (!) deltog ett par vagnar från andra sidan järnridån som Moskovitsch och östtyska BMW från Eisenach men även denna 20-hästars ”Schnelllaster” från västttyska DKW. Den oskyldiga uppsynen för tankarna till dagens Chevrolet Matiz. DKW försvann in en storkoncern 1965, logotypen blev kvar men namnet ändrades. Hur lyder namnet idag?

Svar: Audi

Artikeln är från

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!