Teknikens Värld nummer 11 / 1976

Teknikens Värld nummer 11 / 1976

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 11/2008

Vi testade Honda Civic som nu fanns med fyra dörrar. Trots att den lilla japanen växt 15 centimeter på längden var det klaustrofobiskt trångt i baksätet. De extra 18 hästarna gav bra fart och vi summerade med orden: ”drar lite bensin – men går som ett svin.”

Cabrioleten var död konstaterade vi. I USA lades de taklösa modellerna ner i rasande takt och nu var det Europas tur. Framtiden stavades ”targa”, avtagbara takplattor som kunda tas bort och skjutas på plats efter behag. Så blev det naturligvis inte och i dagens plåtcabbetider är vi försiktigare att sia om framtidens glidarvagnar.

I ”backspegeln” drog vi tillbaka klockan till nummer 11 1958 där vi presenterade vår nya medarbetare – seriefiguren Buzz Cooper!

Ut i fält

Vi drog på oss kängorna och tog oss an militärmaktens slitvargar. Vagnparken var under modernisering, bland annat var Tgb 903 ”Valpen”, som hade hängt med sedan 1958, på pensioneringsstadiet. Ersättaren Tgb 11, med motor och växellåda från Volvo 164, uppfattades av testlaget som betydligt modernare och mer lättkörd.

Även Scanialastbilen Tgb 30 var ny liksom motorcykeln Hägglund 359 A MT. Tvåhjulingen var remdriven och saknade växlar. Systemet fungerade uselt, remmen slirade och hade en livslängd på ynka 90 kilometer. Tillslut fick Husqvaran ta över projektet och i nummer 16/1977 provkörde vi varianten för civilt bruk.

Solskenshojen

Orange Sunshine hette detta bygge. De högre hastigheterna undvek dock motorcykelskulptören Junior McCullons eftersom ”insekterna fastnade och förstörde lacken.”

Statusracet

Med hjälp en Polar 600, en 13 kvadratmeters  husvagn, fullproppad med  prylar som minimotorcykel, mobiltelefon, färg-TV, gummibåt och vattenskidor drog Teknikens Värld på lyxsemester. Att ekipaget drogs av en Range Rover gjorde inte resan mindre angenäm.

Gröngöling i F1

Fråga Gunnar Nilsson äntrade Formel 1-scenen och vi följde honom under USAs Grand Prix i Long 

Beach. Gunnar hade tagit Ronnie Petersons plats hos Lotus efter årets första VM-deltävling. Ronnie var tillbaka hos det stall där han hade börjat sin Formel 1-karriär. Vilket?

Svar: March

Vår på skroten

Tatuerade killar, gubbar med käpp och tanter med handväska. Alla letade de delar på skroten när priset på hos märkesverkstäderna kändes okristligt höga. Vi synade ruschen på bland annat Bil & Allskrot i Gladökvarn.

Artikeln är från

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!