Teknikens Värld nummer 12 / 1961

Teknikens Värld nummer 12 / 1961

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 12/2008

Omslaget  må ha haft en somrig och bekymmerlös uppsyn men innehållet var betydligt allvarsammare. Bland annat analyserades  fonomenet punkteringar. Vi radade upp nio av markandens vanligaste bilar, satte oss bakom ratten och lät, med livet som insats,  såval fram- som bakdäck explodera i hastigheter upp till 90 km/h.

Redan 1961 tog vi beg-bilen på allvar. Vi ställde en vanvårdad Saab 92 av 1953 års modell mot en årsgammal Saab 96. I tabellen som tar upp hela 75 punkter går det att utläsa att gamlingens bromsar, tändstift, reflexer och bakljus bedömdes som ”oanvändbara”. Dessutom höll en av de bakhängda dörraran på att flyga av. Dom? Dödsfälla!

Sex aktersnurror ställdes mot varandra. Det gällde att ha pipan rätt i mun och hålla i Vegamössan då den starkaste på tio hästkrafter erbjöd en topphastighet på svindlande 20 knop.

Dauphine: slö & snygg

Reanult Dauphine tog vid när efterkrigsmodellen 4CV lades ner och byggde på samma koncept, hade i grunden samma motor men var betydligt mer modern i form och framtoning. Amerikanska The Motor kallade den för ”snyggaste fyrsitsiga bilen i världen” medans Road & Track klockade den 0-100 km/h på toklånga 32 sekunder. Snabbare gick det på rullande bandet. Som mest spottades en ny vagn ut var 20-30 sekund från fabriken i Flins. I vårt test nickade vi jakande åt det mesta, framförallt det generösa bagageutrymmet. Växellådan var fyrväxlad men lägena bedömdes som sladdriga. Man kunde  också få sin Dauphine med endast tre växlar, men bara på beställning.

Förbjud nu!

Det är inte ofta vi hejar på förbud i trafiken men våren 1961 hade vi, eller i alla fall doktor Wilhelm Hellsten i sin krönika, fått nog av… solglasögon. De försämrade både skärpan och synfält. Dessutom förvanskade de färgerna.

Up up and away

Med den svenska luftkudden MEFA skulle framtidens bil kunna skippa hjulen. Tyvärr slog inte ingenjör Ove Svidéns uppfinning igenom. Bilarna, såväl Borgward Isabella som alla andra, fick vackert rulla vidare på marken och gör så än. Ärligt talat, känns det inte lite gammalmodigt?

Se upp i backen!

Fråga Dikeskörning? På väg till beachen? Nix, detta är trail för fyrhjulingar en populär sport i England under 1950- och 60-talen. Men vad är detta för vagn?

Svar: MG TD

Aktersnurrig

Följetången ”Teknikens Världs plastbåtsbygge” hade nu kommit till sin sista del; montage av trädäck, ratt och beslag. Skrovet var i plast och för 395 kronor gick det fortfarande att beställa alla kemikalier och tillbehör man behövde om man missat de tidigare giftångedrypande avsnitten.

Artikeln är från

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!